UZORKOVANJE MORA

Na 4 lokacije u Istri nezadovoljavajuća kvaliteta mora, na 95 % plaža kvaliteta odlična

| Autor: GI
(A. TOŠIĆ)

(A. TOŠIĆ)


Počinje sezona kupanja, a prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na plažama, županijski zavodi za javno zdravstvo odradili su i prva mjerenja, prenosi Morski.hr.

Dobro je znati da je na više od 95% hrvatskih plaža od Savudrije do Prevlake, more za kupanje izvrsne kvalitete. Od 4 kategorije, tek je manji broj onih dobre, zadovoljavajuće ili pak najgore, nezadovoljavajuće kvalitete.

U ovu posljednju kategoriju svrstalo se samo 10, odnosno tek manje od 1% izmjerenih lokacija, koje će se zbog toga sada i dodatno pratiti.

U Istri je na 4 lokacije uzorkovano more u opasnoj zoni za zdravlje. Na plaži Get u općini Raša uzorak od 5. lipnja prelazio je granične vrijednosti za mikrobiološke parametre (bakterije) iz Uredbe o kakvoći mora za kupanje.

Kakvoća mora ocijenjena je ocjenom nezadovoljavajuće i na lokacijama Sv. Marina u istoj općini te dvije lokacije u Rapcu na lokacijama Maslinica 1 i Maslinica 2.

U Rijeci su čak 3 lokacije na kojima se ne preporučuje kupati, pa je tako 3. lipnja tijekom redovitog uzorkovanja onečišćeno more na lokacijama Bivio – Dom umirovljenika, Kantrida – Dječja bolnica i Kantrida zapad.

Jedino mjesto u ovom gradu gdje je more izvrsne kvalitete je na lokaciji Rekreacijskog centra 3. Maj. Zanimljivo je da je istodobno na plaži Ploče na Kantridi ponovno podignuta Plava zastava, međunarodni simbol čistih i kvalitetnih plaža.

Paralelno s nekim riječkim plažama, u crvenom su Bakarac – uvala Dobra i na otoku Krku plaža Pinezići.

Južnije je samo jedna plaža u crvenom i to Banj u gradu Šibeniku. U kategoriju nezadovoljavajuće za kupanje svrstana je nakon mjerenja 3. lipnja, dok je tek nekoliko dana prije, 21. svibnja bila druge, odnosno „dobre“ kvalitete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter