OSIJEK

Županijski SDP osudio ustaške natpise i simbole na kući kod Našica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Osječko-baranjski SDP u ponedjeljak je, kao "sramotni govor mržnje", osudio ustaške natpise na kući pripadnika srpske nacionalne u Budimcima, kod Našica, ispisane prije tri tjedna, a smatra da su oni posljedica ignoriranja ekstremističkih ideja i politike nečinjenja.

 Na konferenciji za novinare SDP je izvijestio kako je s 18. na 19. studenoga nepoznati počinitelj na kući u Budimcima u kojoj žive pripadnici srpske nacionalne manjine napisao slovo "U", ustaški pozdrav "Za dom spremni" i njegovu kraticu "ZDS".

 Predsjednik našičke organizacije SDP-a Samir Haj Barakat je istaknuo da je riječ o pripadnicima srpske nacionalne manjine koji su tijekom Domovinskog rata i rata u BiH primili hrvatske prognanike iz BiH koji su morali napustiti svoj dom zbog velkosrpske agresije.
 Također je istaknuo kako su "mnogi ljudi tamo uznemireni jer ovo nije prvi incident, ali je prvi u kojem se krenulo na nečiju kuću".
 Ocijenio je žalosnim da se netko u trenucima u kojima je cijela Hrvatska odavala počast žrtvama Vukovara i Škabrnje ponovno usuđuje činiti "najgori mogući oblik djelovanja protiv Hrvatske", pokušavajući je prikazati na pogrešan način, kao zemlju koja njeguje tradiciju ustaške i kvislinške države.

 Predsjednik županijskoga SDP-a, saborski zastupnik Domagoj Hajduković je rekao da je taj izgred "rezultat ignorniranja naciekstremističkih ideja, širenja netolerancije i mržnje te politike nečinjenja", na što su je osječko-baranjski SDP više puta upozoravao.
Od policije očekuje da pronađe počinitelja, ali ne očekuje da će se HDZ kao vladajuća stranka u županiji i župan Ivan Anušić nedvosmisleno ograditi od tog slučaja. Tvrdi kako je župan Anušić više puta pokazao da ima važnijih prioriteta od brige za građane županije te da mu je važnija kampanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja, kako je rekao, "isto tako koketira s ustaštvom i fašizmom, svaki put kada ode iz Hrvatske".

Smatra kako su u tom slučaju "mrzitelji Hrvatske odlučili još jedanput nanijeti mrlju našoj domovini, koja je stvorena na platformi antifašizma, ideji slobodne i demokratske Hrvatske te Hrvatskoj koja nije isključiva, već je tolerantna". 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini