PANDEMIJA

Zbrojeni rezultati PCR-a i brzih testova u Hrvatskoj: DANAS SMO PRVI PUT PREMAŠILI PETEROZNAMENKASTI BROJ ZARAŽENIH

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Od uvođenja obveze testiranja za sve zaposlene i korisnike javnog sektora koji nisu cijepljeni niti su preboljeli covid, do danas je evidentirano čak 23.697 pozitivnih testova, asimptomatskih slučajeva koji nisu ni znali da su bolesni, koji bi nesvjesno širili bolest u svojim kolektivima, prenosi N1.

Riječ je o rezultatima brzih antigenskih testova (BAT), koji su novom odlukom izjednačeni s PCR-om u dijagnosticiranju covida. Drugim riječima, osobe koje su pozitivne na BAT-u više ne moraju potvrditi zarazu PCR-om.

Prema podacima koje je Jutarnjem listu dostavilo Ministarstvo zdravstva, u posljednja tri dana, otkako se BAT koristi na uputnicu i umjesto PCR-a, gotovo je pet tisuća osoba na toj vrsti testova bilo pozitivno.

Konkretno, u utorak njih 1452, u srijedu 1349 i danas 1960. Prema ovim podacima, danas smo prvi puta premašili peteroznamenkasti broj zaraženih. Naime, PCR-om je u posljednja 24 sata utvrđeno 9157 oboljelih, a kada se zbroje brzi testovi, danas je covid potvrđen kod čak 11.117 građana.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, samo danas od tog je broja 1486 osoba zaraženo koronom drugi put dosad.

Ministar Vili Beroš rekao je da se brzi testovi mogu napravili u 1561 javnozdravstvenoj ustanovi, u 370 ordinacija obiteljske medicine, kod 17 pedijatara i 550 stomatologa.

Ovi brojevi zapravo ne iznenađuju jer je sve više onih koji su zaraženi omikronom, a preboljeli su covid ili su cijepljeni, no, za razliku od necijepljenih, trpe uglavnom minimalne simptome, piše Jutarnji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini