ZAGREB

Zagrebačke udruge od skupštinske većine traže raskidanje koalicije s Bandićem

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tri zagrebačke građanske udruge i inicijative izvele su u petak performans na Dan oslobođenja Zagreba kako bi ukazale da je otpor prema gradonačelniku Milanu Bandiću sve veći, te su pozvali skupštinsku većinu da s njim raskine koaliciju.

"Danas je Dan oslobođenja Zagreba i idealna prilika da ukažemo na otpor Milanu Bandiću. Kao što vidimo, otpor je sve jači. Ovom akcijom željeli smo ukazati da je 'gradonačelnikovanje' Bandića na kraju i mislimo da on to jako dobro zna s obzirom na sav nered koji je napravio u 20 godina", rekla je novinarima Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget i inicijative Zagreb te zove.

Performans su održali u podnožju Zelenog, tzv. Hendrixova mosta, na sjevernoj strani savskog nasipa, a 50-ak okupljenih aktivista transparentima i uzvicima pozvali su na "otpor Bandiću, slobodu Zagrebu".

Bandićevi rezultati porazni

Bernard Ivčić iz Zelene akcije poručio je da su rezultati 20 godina Bandićeve vladavine porazni.

"Potpuno je devastirao sustav prostornog planiranja, u sustavu gospodarenja otpadom vidimo katastrofalne rezultate. Sve više poslova koje bi mogle obavljati javne tvrtke, pogotovo u sektoru gospodarenja otpadom, prebacuju se na privatne tvrtke, posljednjih pet do šest godina, praktički jednom godišnje, imamo veliki požar na otlagalištima otpada", istaknuo je Ivčić.

Dodao je da je Zagreb prije nekoliko godina bio proglašen "najgorim europskim gradom po količini odvojenog prikupljanja otpada".

"Prometna politika također je gotovo bez pomaka, tramvaji su sve sporiji, nijedan novi metar tramvajske pruge nije izgrađen od onih prvih mjeseci prije 20 godina kada je na vlast došao Milan Bandić. Sustav parkirnih zona ne daje očekivane rezultate, a jedino rješenje koje gradonačelnik predlaže sasvim je krivo, to jest nove javne garaže u gradskom središtu", naglasio je Ivčić.

Štete Zagrebu ne bi bilo da Bandića nisu podržavale razne stranke

Smatra da sva šteta nanijena gradu ne bi bila moguća da Bandića kroz 20 godina nisu čvrsto podržavale različite političke stranke, poput SDP-a, HNS-a, HSLS-a i HDZ-a.

"Pozivamo skupštinsku većinu da razvrgne ovu sramotnu koaliciju s Bandićem. Do izbora je ostalo još godinu dana, u tih godinu dana bi gradonačelnik mogao napraviti još dosta štete", zaključio je Ivčić.

Iva Marčetić iz udruge Pravo na grad upozorila je da oni već dva mjeseca ukazuju Gradu Zagrebu da nije pokazao nikakav sustavni odgovor na krizu i na potres.

"Nije poslušana struka, nije napravljen plan obnove što je bilo nužno napraviti u prvih mjesec dana. Mi i dalje živimo u ovom kolopletu kaosa koji više nije ni vijest, iako je to i dalje naša stvarnost", naglasila je Marčetić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater