ZAGREB

Zagreb: Radnička fronta prosvjedovala projekcijama na fasadi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Radnička fronta (RF) projicirala na kuću predsjednika nadzornog odbora Adris Grupe Ante Vlahovića u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, poruke nezadovoljstva što je dopušteno da ta zgrada nema prozore prema ulici, što smatraju izdvajanjem vlasnika od 'običnih ljudi'.

Iz RF-a kažu da ta zgrada, u kombinaciji s biografijom vlasnika, šalje poruku izdizanja i odvajanja u odnosu na ostatak društva, jer Vlahović je sudjelovao u privatizaciji Tvornice duhana Rovinj, a u vrhu uprave je bio i pri likvidaciji Tvornice duhana Zagreb.

"Društvena stanogradnja, a ne separacija bogataša!" i "Kapitalist će ti sagraditi zid na koji možeš projicirati antikapitalističku propagandu", neke su od poruka 'ispisane' uz pomoć projekta na pročelje zgrade.

U akciji je sudjelovao i gradski zastupnik te stranke David Bilić, potpredsjednik Mjesnog odbora obližnjeg Cvjetnog trga, čije je Vijeće i ranije u tom slučaju osudilo praksu izdvajanja od ostalih, apelirajući na uzimanje društvene dinamike u obzir pri razmatranju novih arhitektonskih rješenja.

"Ovo rješenje pokazuje kako se u Zagrebu i Hrvatskoj tretiraju bogataši, kojima je sve dozvoljeno, dok će brojni stanovnici centra Zagreba morati paziti na brojne detalje na svojim pročeljima i krovovima pri obnovi od potresa", ističu u priopćenju.

"Čak i pri samoj zamjeni prozora, koji izostaju na ovoj vili, stanovnici Centra ne smiju koristiti PVC stolariju umjesto drvene, a i brojni dimnjaci moraju biti obnovljeni u izvornom stanju, neovisno od korištenja istih", dodaju.

RF podsjeća i na trend apartmanizacije Centra, kao i iseljavanja stanovništva, koje bi se moglo dodatno povećati nakon velikih troškova obnove i straha od ponavljanja razaranja kakva su viđena nedavno, kao i u ožujku.

"U kombinaciji s dnevnim iznajmljivanjem, koje je isplativije iznajmljivačima od dugoročnog, ovo bi moglo dovesti do gentrifikacije Centra", upozoravaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum