ZAGREB

Zagreb: Jačanje testiranja na koronavirus, ne razmišlja se o zatvaranju grada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar poručili su kako od utorka, osim testiranja uzroka koji im dolaze od epidemiološke službe, provode i uzimanje briseva od pacijenata kod kojih se sumnja na zarazu koronavirusa, dok se o zatvaranju grada još ne razmišlja.

 "Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar već tri dana testira uzorke koje su mu proslijeđeni od epidemiološke službe ili iz Klinike za zarazne bolesti dr. Fran Mihaljević, a od danas uzima i uzorke od pacijenata koji su poslani po indikaciji epidemiologa", izvijestila je Jasmina Vraneš, voditeljica službe za kliničku mikrobiologiju Zavoda.

 U tu svrhu podignut je i montažni kontejner izvan Nastavnog zavoda u Mirogojskoj ulici, u kojem se primaju pacijenti i uzimaju uzorci.

 "Uzorkovanje radimo cijeli dan od 7 do 19 sati, a ako bude potrebno radit ćemo i u tri smjene”, istaknula je Vraneš i dodal kako je već danas uzeto 24 uzorka.

 Potencijalni pacijenti prvo se javljaju u jednu od šest ambulanti koje su otvorene u zagrebačkim domovima zdravlja za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost koronavirusom, a ukoliko se utvrdi sumnja na koronavirus pacijent dobiva termin za uzimanje brisa u Zavodu, pojasnio je ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar.

 Istaknuo je kako im je kapacitet oko 100 testova dnevno.

 Šostar je naveo i podatak da su epidemiolozi u Gradu Zagrebu dosad proveli 2209 zdravstvenih nadzora te proveli obradu 506 potvrđenih kontakata, kao i da je u karanteni organiziran smještaj za četiri osobe.

 Gradonačelnik Milan Bandić još jednom je pozvao građane na suradnju te da se pridržavaju uputa epidemiologa, posebice oni stariji.

Još nije vrijeme za zatvaranje grada, kafića, restorana

 Bandić je poručio i kako još nije vrijeme za zatvaranje grada, kafića, restorana i slične mjere. "Kada povučete zadnji potez onda nema natrag, za to uvijek ima vremena, za sada Grad Zagreb ne razmišlja o tome”, kazao je.

 Na zahtjev zagrebačke oporbe da se smjeni Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama,  Bandić je odgovorio kako za to nema potrebe.

 "Prije ću ja sebe smijeniti nego Pavla. Pavle će biti zadnji smijenjen. Napravio je toliko dobrih stvari ovom gradu da zaslužuje biti na tom mjestu. Zaštićen je ko lički medvjed", odgovorio je Bandić novinarima.

 Što se tiče javnog prijevoza, gradonačelnik je kazao da će u srijedu posjetiti ZET i tada donijeti odluku.

Još se ne razmišlja o odgodi sjednice Gradske skupštine 

Bandić je kazao i kako se još ne razmišlja o odgađaju sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

 Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jelić kazao je kako ulazimo u fazu kada je uz bolnički sustav potrebno u borbu protiv koronavirusa uključiti i primarnu zdravstvenu zaštitu.

 Podsjetio je da je osim šest ambulanti za prijem pacijenata sa sumnjom na koronavirus otvoren i besplatni telefon 0800 9999 na kojem građani mogu dobiti sve informacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum