ZAGREB

Zagreb: Besplatno nordijsko hodanje i fitness za građane od 35 do 65 godina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrepčani u dobi od 35 do 65 godina od srijede se mogu prijaviti na sudjelovanje u projektu "Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost - Getfit4free", u sklopu kojega će besplatno tri mjeseca moći ići na nordijsko hodanje ili fitness, uz stručno vodstvo i individualiziran pristup.

Prema rezultatima Europske zdravstvene ankete provedene u Hrvatskoj, 45,8 posto muškaraca i 30,5 posto žena imaju prekomjernu tjelesnu masu, a čak 64,8 posto građana ne sudjeluje u rekreativnom tjelesnom vježbanju. Zbog tih poraznih statistika Grad Zagreb i Kineziološki fakultet pokrenuli su Getfit4free projekt, rečeno je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Cilj projekta je putem zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti u sklopu programa nordijskog hodanja i fitness programa vježbanja (kružni i kardio programi) učinkovito poništiti negativne posljedice tjelesne neaktivnosti i sjedilačkog načina života radne populacije.

Također, važno je potaknuti svijest o važnosti tjelesne aktivnosti i zdravih životnih navika za očuvanje zdravlja i produljenja kvalitetnog životnog vijeka, istaknuo je voditelj projekta Damir Knjaz dodavši kako su za projekt od Grada dobili 950.000 kuna.

Ciljani korisnici su rizične skupine tjelesno neaktivnih građana srednje i starije životne dobi, od 35 do 65 godina, kod kojih je, zbog nezdravog načina života, znatno povećan rizik od raznih zdravstvenih tegoba.

"Temeljem velikog broja istraživanja može se zaključiti kako tjelesna neaktivnost dovodi do zdravstvenih problema koji se očituju u lokomotornom, kardiovaskularnom i respiracijskom sustavu. Ovim ćemo projektom mijenjati loše navike naših građana pod stručnim vodstvom", izjavio je dekan Kineziološkog fakulteta Tomislav Krističević.

Zainteresirani građani mogu se prijaviti na e.mail: prijave.getfit4free@kif.hr

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pozvao je sugrađane da se uključe u projekt radi sebe i vlastitog zdravlja.

Na pitanje da komentira najavljeni prosvjed protiv njega, koji udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget organiziraju u subotu na Jelačićevu trgu, Bandić je odgovorio kako je demokratsko pravo ljudi da izraze svoj stav, ali radi se uvijek o istim ljudima koji nisu realizirali svoje političke ambicije. 

"Jedni rade, a drugi fućkaju, ali to je demokracija", rekao je Bandić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater