VODNJAN

Vodnjan: Svečano otvorena nova zdravstvena stanica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Nova zdravstvena stanica - prvi zdravstveni objekt izgrađen u Istri nakon gotovo trideset godina svečano je u petak otvoren u Vodnjanu u blizini Pule, a vrijednost mu je gotovo tri milijuna kuna. 

Istaknuvši da negdašnje ambulante u Vodnjanu, zbog derutnog stanja, veličine i lokacije, nisu više udovoljavale potrebama odgovarajuće zdravstvene skrbi za građane, obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin je rekao da su Istarska županija, Istarski domovi zdravlja i Grad Vodnjan prepoznali potrebu za izgradnju i opremanje novih ordinacija koje će udovoljavati suvremenim zdravstvenim standardima i kriterijima za provođenje zdravstvene zaštite na području Vodnjana.

"S ciljem izgradnje nove zdravstvene stanice u Vodnjanu, u veljači 2017. godine potpisan je sporazum o izgradnji i opremanju novih ordinacija Istarskih domova zdravlja u Vodnjanu. Brojna su kapitalna ulaganja u područje zdravstva i socijalne skrbi diljem Istre, a izuzetno vrijedna investicija na području primarne zdravstvene zaštite je upravo ovaj projekt zdravstvenog centra ovdje u Vodnjanu", rekao je Radin, dodajući kako je zdravstvena stanica u Vodnjanu prvi zdravstveni objekt izgrađen u Istri nakon gotovo trideset godina.

"Ona je prva u nizu kapitalnih ulaganja u zdravstvu koja će se dogoditi u idućem razdoblju, a sljedeće se već nazire te se odnosi na dovršetak nove pulske Opće bolnice, za čije je financiranje jučer dobiveno jamstvo Vlade", rekao je Fabrizio Radin. 

Kako se čulo na svečanosti, Istarska županija i Istarski domovi zdravlja financirali su u jednakim omjerima izgradnju i opremanje zgrade, s tim da su Istarski domovi zdravlja za izgradnju osigurali novac kreditnim zaduživanjem na sedam godina, čiju će otplatu u jednakom omjeru dijeliti domovi i županija. Vrijednost ulaganja iznosi 2.973.000 kuna, od čega se na radove i projektnu dokumentaciju odnosi 2,7 milijuna, a na opremu oko 255 tisuća kuna. 

"Sama zdravstvena stanica površine je 360 metara četvornih, predviđenih za dvije ordinacije obiteljske medicine, prostor za jednu stomatološku ordinaciju, patronažne sestre, te prostore djelatnosti zdravstvene njege u kući. U sklopu objekta će biti i prostor za zdravstvenu edukaciju", objasnio je ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić. 

Po riječima vodnjanskoga gradonačelnika Klaudija Vitasovića, Grad Vodnjan ustupio je zemljište, financirao izradu projekta, uređenje parkirališta i okoliša u iznosu oko 1,5 milijuna kuna, te je prenio pravo građenja Istarskim domovima zdravlja i pravo raspolaganja izgrađenim objektom bez naknade na rok od 35 godina.

Uz zdravstvenu stanicu je i nova ljekarna, kapitalni projekt koji su vlastitim novcem financirale Istarske ljekarne, a čija je vrijednost, po riječima ravnateljice Ivanke Živković, 3,7 milijuna kuna. 

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini