ZAGREB

VLADA Žurna procjena tržišne vrijednosti tri matična soja virusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o žurnoj procjeni tržišne vrijednosti i izradi studije korištenja imovine u vlasništvu države i to tri matičnih sojeva virusa koje je proizveo Imunološki zavod još prije 50-ak godina.

Riječ je o 630 ampula matične serije virusa morbila Edmonston – Zagreb, cjepivo protiv morbila, 885 ampula matične serije virusa rubela RA 27/3, cjepivo protiv rubeole te 875 ampula matične serije virusa parotitisa L – Zagreb 2/03, cjepivo protiv parotitisa, koje je Imunološki zavod proizveo 1967., 1968. i 1978. godine.

Ti sojevi predstavljaju neprocijenjenu pokretninu u vlasništvu države jer nisu bili procijenjeni u temeljni kapital Zavoda u postupku njegove pretvorbe i privatizacije.

Vlada je zadužila ministarstva zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta te državne imovine da procjenu obave najkasnije u roku od 90 dana te u narednom roku od 30 dana od procjene tržišne vrijednosti, izrade studiju korištenja tih cjepiva u svjetlu mjera donesenih radi borbe s pandemijom koronavirusa, uvažavajući Nacionalni plan opskrbe Republike Hrvatske lijekovima proizvedenim iz ljudske plazme 2019. – 2022, izvijestio je ministar državne imovine Mario Banožić.

Odluka je donesena s obzirom na to da je rješavanje pitanja ponovne proizvodnje imunoloških lijekova i lijekova iz ljudske plazme s ciljem stjecanja neovisnosti opskrbe i očuvanja zdravlja građana strateško opredjeljenje države.

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila izmjene i dopune Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (EU) kojim se, osim usklađivanja s direktivama EU, provodi i usklađivanje sa Zakonom o gradnji i Zakonom o prostornom uređenju, kojima će se ubrzati postupanje u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje posebnih uvjeta zaštite kulturnog dobara.

Uvodi se, naime, obveza komuniciranja između svih nadležnih tijela elektroničkim putem, primjenom elektroničkog programa "eDozvola".

Izmjenama i dopunama zakona uređuje se i brže postupanje Ministarstva kulture u slučaju nastanka ili proglašenja izvanrednih okolnosti (potres, požar, poplava i druge izvanredne okolnosti) kojima je prouzročena šteta na kulturnim dobrima.

"To će omogućiti i brže postupanje u procesu obnove zaštićene cjeline Grada Zagreb", istaknula je ministrica kulture Nina Obiljen Koržinek.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini