CROPIX
Vlada je donijela tri mjere koje će pomoći turizmu: sniženje stope PDV-a na usluživanje hrane u ugostiteljstvu s 25 na 13 posto, porezno rasterećenje smještaja i prehrane sezonskih i stalnih radnika i uvođenje Crokartice koja će poslodavcima omogućiti da bez poreznog opterećenja svojim zaposlenicima uplate 2.500 kuna godišnje za odmor u Hrvatskoj između 1. listopada i 1. lipnja
Veljko Ostojić, čelnik Hrvatske udruge turizma, kaže da su sve tri mjere ispunjenje zahtjeva koje je sektor već neko vrijeme tražio i predlagao. "Želimo reći kako vjerujemo da u postojećim fiskalnim okvirima i mogućnostima nije bilo moguće donijeti bolje mjere", kaže Ostojić, dodavši da bi srednjoročno PDV u turizmu trebalo izjednačiti s onim kakav je u konkurentskim zemljama, dakle na oko deset posto
Sniženje stope PDV-a na usluživanje hrane u ugostiteljstvu s 25 posto na 13 posto vijest je koju je turistička branša čekala pune dvije godine, odnosno od trenutka od kada je ta povlastica ukinuta. Premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić objavili su jučer u Banskim dvorima nacrt četvrtog dijela porezne reforme u kojem je nekoliko neobično važnih stavki za cijeli hrvatski turizam. Uz sniženje stope PDV-a na hranu, najavljeno je i porezno rasterećenje za smještaj i prehranu sezonskih i stalnih radnika, te uvođenje Crokartice koja će poslodavcima omogućiti da bez poreznog opterećenja svojim zaposlenicima uplate 2.500 kuna godišnje za odmor u Hrvatskoj između 1. listopada i 1. lipnja - dakle izvan glavne turističke sezone.
Turistički radnici i ugostitelji zadovoljni su odlukom Vlade da se promijeni stopa PDV-a na usluživanje hrane u ugostiteljskim objektima.
- Još uvijek ne mogu vjerovati, to je dobra vijest koja će nam pomoći u poslu i preživljavanju zime, a vjerujem da će se i povećati plaće naših zaposlenika, naglašava Zlatko Deskar, predsjednik Ceha ugostitelja Pule.
Žestoko, vino i pivo
Prvi čovjek Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić kaže kako je smanjenje PDV-a za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljskim objektima na 13 posto potrebna odluka, te kako njegova udruga "snažno pozdravlja prijedloge Vlade koji idu u dizanje konkurentnosti turističkog sektora".
- Uz smanjenje stopa PDV-a, najavljeno je i neoporezivanje smještaja i hrane za sve radnike, a ne samo za sezonce kao što je bilo do sada, te uvođenje Crokartice, što je jako dobra mjera za podizanje prometa izvan sezone. Hrvatski građani moći će pod dobrim uvjetima otići na odmor, izvan glavne sezone, dok poslodavci na taj iznos neće plaćati nikakve poreze i doprinose. Hotelijeri će uz pomoć te mjere popuniti kapacitete u niskoj sezoni. Sve tri mjere su ispunjenje zahtjeva koje je sektor već neko vrijeme tražio i predlagao i mi tu nemamo ništa za dodati. Želimo reći kako vjerujemo da u postojećim fiskalnim okvirima i mogućnostima nije bilo moguće donijeti bolje mjere", objašnjava Veljko Ostojić.
Naravno, Ostojić podsjeća i kako bi bilo nabolje da se u srednjoročnom razdoblju PDV u turizmu izjednači s onim kakav je u konkurentskim zemljama, dakle na oko deset posto.
Šef HUT-a ne smatra da bi moglo biti problema u vezi provedbe obračuna smanjene stope PDV-a:
- Neće biti problema, na računu će jasno pisati da je PDV na hranu 13 posto, a na piće 24 posto, koliko će iznostiti opća stopa PDV-a od 1. siječnja 2020. godine, kaže Ostojić.
U Hrvatskoj udruzi turizma zalažu se za izjednačavanje stope PDV-a za hranu i piće u ugostiteljstvu kroz određeno vrijeme, tako da bi bezalkoholna pića, vino i pivo, po njihovoj zamisli, trebali imati jednaku stopu PDV-a kao i hrana, dok bi žestoka pića trebala zadržati veću stopu.
- Znamo da postoje limiti i da proračun ima razna opterećenja. Zato pozdravljamo prijedloge Vlade, kaže Veljko Ostojić te naglašava kako se može očekivati porast plaća radnika u turizmu.
- To smo naglašavali u argumentima kojima smo tražili promjene i predlagali nižu stopu PDV-a. Najveći dio sredstava koji će poslodavcima ostati na raspolaganju iskoristit će se za dizanje plaća, jer su oni svjesni kako će bez dizanja plaća ući u velike probleme. S druge strane, omogućit će se dodatne investicije. Ova turistička godina pokazala je kako oni objekti u koje je investirano imaju mnogo manje izazove u punjenju svojih kapaciteta i u cijenama. Najveći problemi su u objektima u kojima niz godina ništa nije učinjeno. Tako da su to dva jasna pravca usmjeravanja sredstava koja će biti oslobođena, objašnjava Ostojić.