nakon apela poslodavaca

VLADA POVEĆAVA KVOTU STRANIH RADNIKA: Otkriveno koliko još stranaca stiže na rad u turizmu i građevini

| Autor: Hina

 Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić najavio je jučer da će Vlada na svojoj sjednici odobriti povećanje kvota za strane radnike i to 2.000 dozvola za turizam i 1.000 za građevinu, a u oba sektora postoji mogućnost dodatnog povećanja za još po 1.000 u slučaju nedostatka domaće radne snage.

"Kvote su zadnja linija obrane, a Vladi je cilj da rastu standard i plaća, jer je to jedan od glavnih načina da zadržimo ljude u Hrvatskoj", rekao je ministar Pavić za RTL Direkt.

Vlada će povećati kvote za uvoz stranih radnika, nakon što su poslodavci ovih dana upozoravali da je turistička sezona ugrožena te kako im nedostaje čak 5.000 radnika, najviše u turizmu i graditeljstvu.

Pavić je napomenuo i kako je prošli tjedan pozvao poslodavce da počnu zapošljavati domaću radnu snagu sa Zavoda za zapošljavanje te da je od 1.600 nezaposlenih, koji su bili spremni za rad u sezoni, u zadnjih nekoliko dana zaposleno njih 600-tinjak.

Istaknuo je i da su zastali s odobravanjem kvota jer su analizom uvidjeli da se 70 posto, odnosno tri četvrtine poslodavaca, koji su uzeli strane radnike, nije ni oglasilo na domaćem tržištu.

Stoga, kazao je, raspravlja se model prema kojem će svi poslodavci morati radnu snagu prvo potražiti na domaćem tržištu, kako se ne bi spuštala cijena rada.

Ministar Pavić komentirao je i referendumsku incijativu '67 je previše' kojom su sindikati tražili promjenu uvjeta za mirovinu ali i njegovu ostavku.

- Neće biti moje ostavke, rekao je.

Reforma mirovinskog sustava, naglasio je Pavić, kao takva je dobra  ali, dodao je, čuli smo poruku građana kroz skupljene potpise.

- Spremni smo sjesti i spremni smo razgovarati, poručio je Pavić sindikatima.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater