SPLIT

Visković i Benčić: Sjeverna luka onečišćenjem ugrožava zdravlje stanovnika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kandidatkinja koalicije Možemo! - Nova ljevica za splitsku gradonačelnicu Tamara Visković i saborska zastupnica Sandra Benčić izjavile su u četvrtak u Splitu da aktivnosti u Sjevernoj luci onečišćuju zrak i ugrožavaju zdravlje stanovnik obližnjih naselja Brda i Vranjica.

"Aktivnosti u Sjevernoj luci onečišćavaju zrak i narušavaju kvalitetu života stanovnika Brda i poluotoka Vranjica, i zdravlje žitelja tih dijelova splitskog područja," kazala je Visković.

Smatra da će najavljeno premještanje dijela trajektnog prometa iz gradske luke na Stinice dodatno pogoršati situaciju u tom dijelu grada,

"Promet  u teretnoj Sjevernoj luci sada je  oko pedeset puta veći od projektiranog kapaciteta", rekla je Visković. Kaže da se u toj luci ulagalo u sve ono što donosi zaradu, a izostala su ulaganja  u separatore i druga postrojena i mjere kojima bi se onemogućilo zagađenje zraka i mora  u stambeno-industrijskoj zoni tog dijela Splita u blizini Sjeverne luke.

"Problematika Sjeverne luke važna je i zbog potencijalnog onečišćenja Marjana i najzatvorenijeg dijela Kaštelanskog zaljeva zbog planirane izgradnje nove luke za kamionski promet prema otocima na Stinicama, posljednjoj zelenoj površini sjevernog dijela Splita", dodala je.

Visković  je rješavanje problema onečišćenje zraka i mora koje dolazi iz splitske Sjeverne luke, povezala s inicijativom Možemo! kojom se zagovara zaštita obalnog pojasa od Istre, napomenuvši da to treba primijeniti u korist Splita i Dubrovnika.

Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo! i predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode pozvala je građane Splita koji trpe probleme onečišćenja  poput ovoga oko Sjeverne luke, da se obrate saborskom Odboru.

Rekla je da se sve takve pritužbe obično odnose na posljedice rada investitora koji jesu bitni zbog stvaranja radnih mjesta, ali istodobno na račun zdravlja građana sebi stvaraju ekstraprofit umjesto da ga ulože u sprječavanje štete za okoliš.

"Željezo koje stoji u Sjevernoj luci na otvorenom i kojim se manipulira, stvara oblake željezne prašine koja je opasna po zdravlje ljudi, a izravno dolazi do kuća ljudi nastanjenih uz industrijsku zonu", tvrdi Benčić. Kaže da se u blizini nalazi dječje igralište i vrtić pa se onečišćenjem iz Sjeverne luke "ugrožava i zdravlje djece."

Benčić napominje da se stanovnicima Brda i Vranjica treba osigurati "ekološka renta"  koju bi primali kao pomoć dok se ne riješi problem onečišćenja zraka koje dolazi iz obližnje Sjeverne luke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater