ZAGREB

Više od 177 milijuna kuna za unaprjeđenje predškolskog odgoja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici uručeno je u četvrtak 75 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za unaprjeđenje usluga u sustavu ranog i predškolskog odgoja obrazovanja sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda vrijednih više od 177 milijuna kuna za provedbu projekata. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako se time želi poslati poruka koliko su važni mladi, predškolski odgoj i koliko je bitno da što veći broj djece bude uključen u dječje vrtiće, osobito između treće i šeste godine.

Zahvaljujući brojnim mjerama koje smo do sada poduzeli, ostvarujemo znatan napredak, ocijenio je Plenković. Upravo stoga osiguravanje uvjeta za optimalan djetetov razvoj, pomoć roditeljima u odgoju djeteta su ciljevi koje ostvarujemo unaprjeđenjem i jačanjem sustava dječjih vrtića, rekao je, među ostalim,.

Napomenuo je kako je na projektu surađivalo više ministarstava, Državni zavod za demografiju i Hrvatski zavod za zapošljavanje te da su njime pokrivene gotovo sve županije, osim njih par koje će biti naknadno na idućem natječaju.

 U proteklih pet godina mandata smo sa 56 posto djece iznad tri godine koji su uključeni u vrtiće došli na 71,5 posto, a zajednički cilj mora biti da dođemo na više od 90 posto, To ćemo učiniti politikom većeg ulaganja i izdvajanja za predškolsko obrazovanje, poručio je premijer Plenković.

Dodao je da su do sada obnovili, proširili, izgradili oko 200 vrtića i da takvog ulaganja nije bilo godinama u Hrvatskoj te da je to odgovor na pad prirodnog prirasta koja mora biti impuls demografske revitalizacije.

Stoga korištenje nacionalnih i sredstava Europskog socijalnog fonda omogućavaju da rješavamo prioritete i egzistencijalna pitanja hrvatskog društva, naglasio je Plenković

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako do 2026. namjeravaju povećati vrtićke kapacitete za 22.000 mjesta i učiniti ih dostupnijima na čitavom području RH uz istodobno ravnomjernu raspodjelu, budući u nekim općinama uopće nema dječjih vrtića.

Podsjetio je da će se reforma provesti na način da se uvede najmanje dvije godine, a obavezno barem jedna godina predškolskog odgoja u vrtićima prije polaska u osnovnu školu kako bi djeca mogla što uspješnije nastaviti školovanje. Procjenjujemo da će nam za to trebati dodatnih oko 2000 radnih mjesta, dodao je Fuchs. 

 Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je kako se projektom podupire podizanje razine kvalitete obrazovanja i predškolskog odgoja i povezano je ravnotežom poslovnog i privatnog života i očekujemo da ćemo  i kroz iduća ulaganja kroz Europski socijalni fond (i ESF plus) poboljšati kvalitetu  usluga koje se pružaju diljem RH.

U odgovoru na novinarsko pitanje, Aladrović je rekao kako za usluge koje pružaju RH i jedinice lokalne samouprave u ruralnim područjima postoji određen nedostatak, ali se kroz ESF i Europski fond za ruralni razvoj podržava izgradnju vrtića i produženi boravak i sve usluge povezane s predškolskim odgojem. Tako želimo ispuniti ciljeve koje smo postavili u strateškim dokumentima, dodao je  Aladrović.  

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar ocijenio je kako se radi o jednom od vrlo važnih projekata koji se financira iz ESF-a, a tiče se socijalnih usluga koje se pružaju diljem Hrvatske te da se njime omogućava olakšavanje obiteljskog i poslovnog života. Dodao je kako su za projekt  pripremali natječaju dokumentaciju, sklapali ugovore i da kontroliraju provedene aktivnosti.

Odgovarajući na novinarski upit rekao je kako su odgajatelji deficitarno zanimanje i da kroz mjeru pripravništva financiraju pripravnički staž u domeni obrazovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater