ZAGREB

Vidović (SDP): Država treba u potpunosti preuzeti financiranje obnove Siska

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Davorko Vidović (Klub SDP-a) zatražio je u utorak u Hrvatskom saboru da se grad Sisak nakon potresa u potpunosti obnovi o državnom trošku jer ne može biti u istoj razini s najrazvijenijim hrvatskim gradovima, a u njemu se nalazi polovica svih šteta i više od polovine stradalih u potresu.

Grad Sisak je motor razvoja Sisačko-moslavačke županije i ako se ne bi obnovio to bi značilo odustajanje od tog  prostora, upozorio je Vidović u slobodnim govorima u Saboru. Siska bez preuzimanje države u cijelosti njegove obnove neće biti, poručio je Vidović pozivajući na obnovu kuća i i zgrada kao i komunalne infrastrukture na tom području nužnih za povratak stanovništva. 

Podsjetio je i kako u Sisku ima oko 12.000 umirovljenika koji nisu u mogućnosti sami financirati obnovu nakon potresa. 

Anka Mrak Taritaš (Klub Glas i Centar), parafrazirajući francuskog kralja Luja XIV koji je rekao "Država to sam ja", odnosno "država to smo mi", ustvrdila je kako ju čine premijer i njegova svita koja ga okružuje i dodvorava mu se. "Vi niste država i činite ju nesposobnom za sve koji u njoj žive", poručila  je Mrak Taritaš poručivši kako je vladajuća stranka 90-tih godina prošlog stoljeća uništila sve što  se moglo.

Gledajući Zagreb u kojem nije započela obnova ni 10 mjeseci nakon potresa, a deseci obitelji i dalje su bez grijanja i tople vode, boji se, kaže, za Banovinu.

"Iako premijer i Vlada stoluju u Banskim dvorima, ovo nije vrijeme dvorova ni banova, već trebaju biti odgovorni i ponašati se demokratski. Ne mogu oduzeti pravo na kritiku njihovog lošeg rada, a baš se to čini u staroj HDZ-ovoj tradiciji", ustvrdila je Mrak Taritaš ocijenivši neprihvatljivim tezu da onaj tko kritizira vlast ruši državu.

Premijer, kaže, napada jer se netko usudio kritizirati njegov rad, a da pri tome "nije dizao kralja Sunca u nebesa".

"Grupa kuhara očitala im je lekciju, a premijer sporost u reagiranju na posljedice potresa opravdava postupnim djelovanjem", dodala je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of