ZAGREB

Sabor u petak o stanju u zatvorima, planu usklađivanja sa pravnom stečevinom EU

Hina

Hina


Hrvatski sabor u petak će raspraviti Izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih ustanova za 2017., Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa pravnom stečevinom Europske unije za ovu godinu, pa glasovanjem zaključiti ovotjedni rad.

Kroz zatvorski sustav u 2017. prošlo je gotovo 11.500 zatvorenika, pet posto više u odnosu na godinu prije, kaznu zatvora izdržavalo je 4146 zatvorenika što je u odnosu na godinu prije smanjenje za gotovo 11 posto. S izdržavanja kazne zatvora otpušteno je 1657 zatvorenika.

U odnosu na ukupan broj, najveći udio čine zatvorenici koji su počinili imovinska kaznena djela (45,3 posto) i djela protiv zdravlja ljudi.

Najbrojnija skupina zatvorenika koncem 2017. izdržavala je kaznu zatvora između jedne i tri godine (32,5 posto. Kaznu zatvora kraću od jedne godine izdržavalo je oko 14 posto zatvorenika, dok je dugotrajne kazne od 20 do 40 godina izdržavalo oko pet posto zatvorenika.

Prije podnevnog glasovanja, Sabor će se očitovati o amandmanima podnijetim na zakone koje je raspravio ovaj i protekli tjedan. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater