PRODOR U BOLNICU

VELIKI KORONA PROBLEM U KBC-u RIJEKA: Zaraženo čak 2/3 pacijenata na gastroenterologiji

| Autor: Glas Istre
KBC Rijeka ilustracija

KBC Rijeka ilustracija


Unatoč svim mjerama zaštite bolničkog sustava od zaraze koronavirusom, zbog čega se od 4. listopada svi koji nisu cijepljeni moraju testirati da bi mogli raditi u bolnici ili se u njoj liječiti, covid-19 poharao je gastroenterologiju riječkog KBC-a, piše Novi list.

Zaraženo je dvije trećine pacijenata na tom odjelu, gdje mahom leže teški bolesnici s komorbiditetima, uključujući i pacijente s karcinomom. Oboljelih ima i među medicinskim osobljem, unatoč tome što su svi redom cijepljeni protiv koronavirusa. I većina pacijenata, doznaje se, bila je cijepljena.

Iz uprave KBC-a potvrdili su nam da je zaraženo 19 pacijenata na odjelu, a virus je, kažu, stigao s pacijentom koji je bio negativan na testu, ali je zapravo bio zaražen i nalazio se u razdoblju inkubacije kad i testiranje može iznevjeriti. U bolnici se, tvrde u upravi, provode visoke mjere opreza, pa svi pacijenti prije hospitalizacije moraju obaviti PCR test, neovisno o tome jesu li cijepljeni ili ne.

- Utvrđeno je da je na Odjelu gastroenterologije 19 pacijenata zaraženo bolešću covid-19, zbog čega su pravovremeno preseljeni na covid-odjel uz odgovarajuću gastroenterološku skrb. Nitko od tih bolesnika za sada nije razvio teži oblik covid-19, poručuju iz uprave. Napominju da su svi ti pacijenti prilikom prijema u KBC Rijeka imali negativan PCR test za covid-19.

Na odjelu je u vrijeme prodora koronavirusa bilo ukupno 27 bolesnika, ali je preostalih osam bolesnika, kažu u bolnici, po izbijanju zaraze bilo negativno na PCR testiranju. Svi oni smješteni su u izolaciju uz potrebnu njegu i bit će ponovno testirani prije povratka na odjel.

Svi liječnici i medicinske sestre na odjelu cijepljeni su protiv koronavirusa, no neki od njih dobili su simptome bolesti i nalaze se na kućnom liječenju. Po pojavi zaraze, svi na odjelu su hitno testirani, a covid-19 potvrđen je zasad samo kod jedne nemedicinske djelatnice koja ga je već jednom preboljela.

- Žurnim izvidom tima za kontrolu bolničkih infekcija u suradnji s epidemiološkom službom, utvrđeno je kako je svih 59 zaposlenika Zavoda za gastroenterologiju u trenutku pojave zaraze imalo negativan PCR test, s izuzetkom jedne nemedicinske djelatnice koja je temeljem ranijeg preboljenja imala važeću digitalnu COVID-potvrdu i u radu koristila zaštitnu opremu, poručuju iz bolnice.

Točnog saznanja o tome tko je donio koronavirus na bolnički odjel i proširio zarazu među pacijentima nema, no najvjerojatnije je riječ o pacijentu koji je na testu kod hospitalizacije bio negativan, a onda je razvio bolest.

- Procjenjujemo da je virus na odjel unesen putem jednog pacijenta kod kojeg je u periodu inkubacije došlo do razvoja infekcije, jer nažalost, karakter bolesti i inkubacijski period ostavljaju rezidualni rizik od širenja zaraze, kažu u upravi KBC-a. Zbog ovog incidenta izražavaju iskreno žaljenje, a pritom naglašavaju da osoblje KBC-a od početka pandemije čini stalne napore da pacijentima osigura najbolju moguću medicinsku skrb i primjenjuje najstrože preventivne mjere da bolnički sustav maksimalno zaštiti od prodora COVID-infekcije.

- Dosljedna primjena svih navedenih mjera maksimalno smanjuje rizik od prodora virusa u bolničke i srodne sustave. Globalno je poznato da zbog karaktera bolesti usprkos svim mjerama, ipak ostaje određeni rizik. Riječ je o realnoj opasnosti koju predstavlja inkubacijsko razdoblje u kojem je bolesnik pri prijemu PCR negativan, a potom može unutar nekoliko dana postati pozitivan sa ili bez simptoma bolesti, tumače u bolnici okolnosti širenja zaraze. Preventivne mjere su usklađene s nacionalnim smjernicama, uključuju testiranje bolesnika kod prijema u bolnicu i njihovo zadržavanje u izolaciji do prispijeća negativnih PCR testova, a provode se i propisane preventivne mjere za osoblje, kontrole i testiranja, kao i trajno nošenje osobne zaštitne opreme, ističu.

Do sada je u KBC-u Rijeka već bilo nekoliko izoliranih slučajeva u kojima su otkriveni covid-pozitivni hospitalizirani bolesnici, koji su također kod prijema imali negativan PCR test.

Brzom reakcijom, ističu u KBC-u, uspješno su spriječena značajnija širenja infekcije unutar bolnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum