TIHI IZAZIVAČ IZ SAMOBORA

UZBUNA U HDZ-u: Dogovaraju li Stier i Brkić smjenu Andreja Plenkovića?


Od ponedjeljka u središnjici HDZ-a na zagrebačkom Trgu Žrtava fašizma te u stranačkim kuloarima vladajuće političke opcije više ništa nije isto kao u tjednima prije toga. Izvještajni sabor HDZ-a u dvorani Cibona prošlog vikenda te promptne reakcije koje su uslijedile iz stranačkih redova, pokazuju promijenjen odnos snaga u vrhu stranke. Predsjednik Andrej Plenković dobio je snažne i zanimljive konkurente za položaj lidera HDZ-a, dio stranačkog vrha potiho mu je otkazao poslušnost i sve je očitije kako su u tijeku pripreme za snažnije promjene u stranci.

"Želim u utrku za šefa HDZ-a," poručio je tako Davor Ivo Stier, saborski zastupnik, bivši europarlamentarac i nekadašnji ministar vanjskih poslova koji je na kongresu HDZ-a uputio riječi kritike Andreju Plenkoviću.

Prema ocjenama analitičara, očekivane promjene neće biti brze kao prije dvije godine, kada se raspadala Vlada HDZ-a i Mosta, čiji je potpredsjednik Tomislav Karamarko morao otići s mjesta prvog čovjeka stranke poslije sličnog masovnog okupljanja HDZ-a u Ciboni. Tada je Karamarka – prvi i jedini – prozvao upravo Plenković. Dočekali su ga zvižduci i pogrdne riječi, ali ipak je - dva mjeseca kasnije - postao predsjednik HDZ-a te osvojio relativnu većini na izvanrednim parlamentarnim izborima 11. rujna 2016.

U subotu je Plenkovića, biranim riječima u koje je bila uvijena oštrica kojom se sijeku glave, kritizirao Davor Ivo Stier i dobio glasnu podršku dijela delegata. Uz njega su, navodno, Milijan Brkić, vođa stranačke desnice, Ivana Maletić te neki javnosti manje poznati članovi stranke poput Ante Šimunovića, utemeljitelja HDZ-a iz Velike Gorice koji je jedini glasao protiv Plenkovića izvještaja o radu.

Politički analitičari se slažu u tvrdnji da je prerano „otpisati” Plenkovića jer on još uvijek drži konce u svojim rukama, ali kako uz Stiera treba obratiti pažnju na još snažnijeg stranačkog dužnosnika - Milijana Brkića, potpredsjednika HDZ-a i potpredsjednika Hrvatskog sabora. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter