potvrđeno je

UVODI SE POREZ I NA POŠILJKE JEFTINIJE OD 22 EURA Vrijedi i za one iz Kine

| Autor: Glas Istre
ilustracija

ilustracija


Od sljedećeg ljeta, točnije od 1. srpnja 2021. za svaku pošiljku naručenu iz trećih zemalja – uključujući i Kinu, bit će potrebno platiti porez na dodanu vrijednost od 25 posto, piše Novi list

Trenutačno su u Hrvatskoj male pošiljke čija je vrijednost manja od 22 eura oslobođene od plaćanja PDV-a, no za manje od godinu dana na takve pošiljke bit će potrebno platiti PDV i carinu pa će i mali, tj. jeftiniji paketi koji se naručuju iz Kine poskupjeti 25 posto.

O poskupljenjima pošiljaka iz trećih zemalja govori se već neko vrijeme, a jučer su to iz Ministarstva financija i Porezne uprave i službeno potvrdili novinarima Buga.

“Usklađenje s navedenim direktivama imat će učinak od 1. srpnja 2021. godine, s ciljem pojednostavnjenja određenih pravila u vezi s isporukom usluga i prodajom dobara na daljinu te osiguravanja ravnopravnih uvjeta poslovanja poreznim obveznicima iz Europske unije u odnosu na porezne obveznike iz trećih zemalja, obzirom da se ukida oslobođenje od plaćanja PDV-a za male pošiljke uvezene u Europsku uniju čija je vrijednost manja od 22 eura”, poručili su iz Porezne uprave za Bug.

Od sljedećeg ljeta tako ćemo na pakete poslane iz Kine i trećih zemalja u vrijednosti manjoj od 22 eura, odnosno 160 kuna, plaćati PDV od 25 posto koji će biti zaračunat izravno prodavatelju robe.

To ujedno znači i da ćemo izbjeći dugotrajni postupak carinjenja i s njime povezane fiksne troškove, pa će nam “sitnice iz Kine” vjerojatno poskupjeti za “samo” 25%, piše Bug.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom