ZAGREB

Usvojeno izvješće Nezavisnog mehanizama nadzora u području nezakonitih migracija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prvo godišnje izvješće Nezavisnog mehanizma nadzora u području nezakonitih migracija ukazalo je na nepravilnosti i poteškoće s kojima se susreću neregularni migranti, izvijestio je u petak Hrvatski crveni križ (HCK).

Izvješće je usvojio Nezavisni mehanizam nadzora postupanja policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova u području nezakonitih migracija i međunarodne zaštite, a odnosi se na razdoblje od lipnja 2021. do lipnja 2022.

U izvješću su predstavljene aktivnosti i nalazi nadzora Mehanizma, kao i utvrđene nepravilnosti te primjeri dobre prakse, a navedene su poteškoće s kojima se susreću neregularni migranti, kao i pravni okvir djelovanja samog Mehanizma.

Prvo godišnje izvješće donosi i preporuke Mehanizma čijim bi se prihvaćanjem i implementacijom znatno unaprijedio sustav ostvarivanja međunarodne zaštite i postupanje djelatnika policije u području neregularnih migracija.

Preporuke su nastale na temelju jednogodišnjih aktivnosti koje su se provodile na granici s BiH, Crnom Gorom i Srbijom te u prihvatnim centrima za strance, a obuhvaćaju promatranje postupanja policajaca prema migrantima i tražiteljima međunarodne zaštite.

Nezavisni mehanizam nadzora osnovan je sporazumom od 8. lipnja prošle godine, a potpisnici su Ministarstvo unutarnjih poslova te Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Akademija pravnih znanosti Hrvatske, Centar za kulturu dijaloga i Hrvatski Crveni križ.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum