SUKOB INTERESA

Ustavni sud usvojio Karamarkovu tužbu, slijedi novi postupak pred Upravnim sudom

| Autor: Hina
Arhiva

Ustavni sud usvojio je ustavnu tužbu bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i ukinuo odluke upravnih sudova koji su ranije potvrdili odluku Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa u slučaju "savjetnica" zbog kojega je Karamarko otišao s političkih dužnosti.

U izjavi Hini Karamarkova odvjetnica Vesna Alaburić kazala je da bi obrazloženje Ustavnog suda trebala dobiti u petak, ali da iz zaspisnika sa sjednice održane 2. srpnja proizlazi da su ukinute odluke Upravnog i Visokog upravnog suda.

Karamarkov predmet stoga je vraćen Upravnom sudu na ponovni postupak.

Alaburić je kazala da je Ustavni sud izbjegao vrednovati odluku Povjerenstva. "Ta je odluka nepravilna i nezakonita po mnogim kriterijima pa vjerujemo da ćemo u ponovljenom sporu to i dokazati", izjavila je Alaburić.

U zapisniku sa sjednice Ustavnog suda stoji i da je presuda donesena većinom glasova.

Mediji su sredinom lipnja objavili da su ustavni suci podijeljeni treba li odbaciti ili prihvatiti Karamarkovu ustavnu tužbu protiv odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Karamarko je u izjavi za N1 kazao da je odluka Ustavnog suda "jedina normalna i pravična". "Nisam bio u sukobu interesa. Htio sam spasiti Hrvatsku od enormnog financijskog gubitka", kazao je Karamarko.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je sredinom lipnja 2016. da je Karamarko , tadašnji prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a, bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, a osobito na sastanku Vijeća za suradnju.

Utvrđeno je i da se Karamarko nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegov rad u Vladi te se navodi kako ne smije sudjelovati u donošenju odluka oko arbitraže Ina-MOL.

Povjerenstvo je utvrđivalo je li Karamarko u sukobu interesa zbog toga što je tvrtka "Drimia", njegove supruge Ane, dvije godine imala ugovor s tvrtkom Joze Petričevića "Peritus savjetovanja", u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska u Banske dvore te zbog toga što je u prijateljskim odnosima s Petrovićem koji je zastupnik i savjetnik MOL s kojim je hrvatska država u dva postupka arbitraže.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini