RIJEKA

Unija Kvarnera i Akcija mladih upozoravaju na teškoće u provedbi izbora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kandidat Akcije mladih za riječkoga gradonačelnika Vedran Vivoda i kandidat Unije Kvarnera za primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić u ponedjeljak su upozorili na poteškoće u provedbi izbora i predizbornoj kampanji u Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci.

Marko Boras Mandić je na konferenciji za novinstvo u Rijeci upitao Vladu i Državno izborno povjerenstvo kako misle organizirati izbore u PGŽ ako su sljedeća dva tjedna zabranjena sva okupljanja, a potrebno je prikupiti i potpise građana. 

"Kako misle osigurati da deseci tisuća ljudi u samoizolaciji ostvare svoje građansko pravo mogućnosti izlaska na izbore i biranja i kako misle osigurati sigurnu izbornu kampanju, a da istovremeno ne ugroze nadolazeću turističku sezonu", upitao se Boras Mandić.

Podsjetio je da je Unija Kvarnera prije mjesec dana predložila konkretna rješenja za sigurnu provedbu izbora, među kojima održavanje izbora u tri dana, prikupljanje potpisa putem online aplikacije i omogućavanje svima u samoizolaciji da glasaju. Organizacija glasanja kroz tri dana omogućila bi i posebno vrijeme za dolazak na biračka mjesta starijim osobama, čime bi se zaštitilo njihovo zdravlje, naveo je.

"Nevjerojatno je i žalosno da država nije u godinu dana trajanja pandemije bila u mogućnosti osigurati elektroničko prikupljanje potpisa kojim bi se osigurala zaštita građana, volontera i kandidata koji će sada na vrhuncu epidemije biti prisiljeni biti u direktnom kontaktu s tisućama ljudi", istaknuo je Vedran Vivoda.

Upitao se tko će na sebe preuzeti odgovornost za zdravlje građana. 

Postavlja se pitanje koliko su ovi izbori regularni i zakoniti u situaciju kada imamo više od 200 hospitaliziranih građana u županiji, stotine zaraženih dnevno i tisuće u samoizolaciji. "Izbori bi trebali biti festival demokracije i temeljno ustavno pravo naših građana, a bez osiguranja jednakih uvjeta za sve u izbornom procesu i sigurnih rješenja za zaštitu zdravlja i života građana, ovi i ovakvi izbori nemaju smisla", naglasio je Vivoda.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum