CJENICI OSTAJU ISTI

UMJESTO 25, PDV 'SKINUT' NA 13 POSTO: MANJI POREZ NA HRANU U UGOSTITELJSTVU - VEĆE PLAĆE I ULAGANJA Država smanjila porez, a što čekaju županija, općine i gradovi?

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Uz ulaganje u objekte manje porezno opterećenje dat će ugostiteljima prostor i za novo zapošljavanje, ali i za podizanje plaća zaposlenicima u tom sektoru. Hoće li netko pronaći prostora i za smanjenje cijena svojih usluga nešto je o čemu će svaki ugostitelj morati samostalno razmisliti i donijeti odluku, kaže Stanislav Briškoski

U sklopu četvrtog kruga porezne reforme, s prvim danom ove godine, stopa PDV-a za obračunavanje pripremanja i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata snižena je s 25 na 13 posto. Novogodišnje porezno rasterećenje dočekano je u ugostiteljskom sektoru s velikim zadovoljstvom, s obzirom da je Hrvatska imala jednu od najvećih stopa PDV-a za usluge pripreme i usluživanja hrane u ugostiteljstvu u odnosu na zemlje u Europskoj uniji, te im je ono često bilo ozbiljna prepreka za ulaganja u podizanje kvalitete i konkurentnosti. Inicijative i molbe urodile su plodom i mjera je stupila na snagu, a iz nje je izuzeta samo usluživanje pića na koje će se i dalje primjenjivati stopa PDV-a od 25 posto. Stopa od 13 posto na hranu i slastice prema procjenama utjecat će na smanjenje prihoda državnog proračuna za oko 900 milijuna kuna godišnje, a hoće li ta snižena stopa utjecati i na cijene ili pak na plaće i investicije odlučit će sami ugostitelji.

Predsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore Istarske županije Stanislav Briškoski pozdravlja mjeru na kojoj se, kako kaže, dugo vremena radilo premda smatra da se ona mogla i trebala   puno ranije donijeti kako bi se pokrenuo čitav jedan sustav i omogućilo ugostiteljima da dio svojih prihoda preusmjere u investicije, odnosno povećavanje konkurentnosti od koje će koristi imati cjelokupni domaći turistički sektor.

- Većini ugostitelja to je prioritet i zbog toga sumnjam da će se smanjenje PDV-a značajnije odraziti na cijene u ugostiteljskim objektima premda vjerojatno mnogi to očekuju. Uz ulaganje u objekte manje porezno opterećenje dat će ugostiteljima prostor i za novo zapošljavanje, ali i za podizanje plaća zaposlenicima u tom sektoru. Hoće li netko pronaći prostora i za smanjenje cijena svojih usluga nešto je o čemu će svaki ugostitelj morati samostalno razmisliti i donijeti odluku. Ja bih rekao da mi ako želimo biti konkurentni, kontinuirano ulagati u svoje objekte i zaposlenike, te pružati kvalitetnu uslugu onda ta naša usluga ima i određenu cijenu. Ako pak ne ulažemo i nemamo kvalitetnu uslugu onda nam ni visoka ni niska cijena neće pomoći da opstanemo na tržištu, kaže Briškoski.

Podsjeća da je inicijativa za smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu na 13 posto krenula početkom prošle godine upravo sa sastanka Ceha ugostitelja Obrtničke komore Istarske županije, te da je želja bila da njime bude obuhvaćen i PDV na piće što se nije dogodilo tako da je on, kaže, i dalje najveći u turizmu.

- Mi od toga ne namjeravamo odustati i nastavljamo raditi jer smatramo da svi ugostitelji zaslužuju jednake uvjete za poslovanje i svi imaju iste probleme i potrebe koje u cilju održavanja konkurentnosti i opstanka na tržištu moraju ispunjavati. Uz veliko porezno opterećenje nema ulaganja, a bez ulaganja osuđeni ste na stagnaciju ili odustajanje što se mnogima u našem sektoru u proteklim godinama događalo. Ugostiteljstvo i usluga koju mi pružamo neodvojivo je vezana uz kvalitetu i image cjelokupnog našeg turizma, a konkurencija našem turizmu dolazi iz zemalja u kojima su prepoznali značaj tog sektora i omogućili mu razvoj manjim poreznim opterećenjima. Vjerujem i nadam se da je i ovom odlukom o manjem PDV-u za ugostitelje i Hrvatska ozbiljnije krenula na put prema kvalitetnijem i konkurentnijem turizmu i da je na tom putu ovo smanjenje PDV-a na 13 posto samo prvi korak, kaže predsjednik Ceha istarskih ugostitelja.

Odluku i potez Vlade pozdravlja i vlasnik obiteljskog hotela San Rocco u Brtonigli, dugogodišnji ugostitelj i hotelijer Tullio Fernetich.

- Ugostitelji i hotelijeri su se prilično borili za smanjenje stope PDV-a i držim da je ovo jedna vrlo konkretna i pohvalna vladina mjera. Nadam se da nećemo na njemu stati i smatram da bi bilo jako dobro kad bi se u tu sniženu stopu PDV-a uključilo i vino i pivo, ali svjestan sam da ne možemo očekivati da se će se to dogoditi preko noći jer i ministar financija ima svojih problema i mora voditi računa o punjenju proračuna i o tome da mu on štima. Međutim mislim da će vremenom shvatiti da proračun ovakvim mjerama ništa ne gubi jer će stimulirati investicije u ugostiteljstvu, pa će taj novac opet na koncu završiti kao proračunski prihod, a usput će pokrenuti malo gospodarstvo i pomoći podizanju konkurentnosti ugostitelja, kaže Fernetich.

Ni on ne vjeruje da će smanjena stopa PDV-a donijeti niže cijene u ugostiteljskim objektima već će mjera, kako kaže, svima dati malo više prostora za ulaganja i podizanje plaća kojeg proteklih godina nisu imali.

- Nadam se da će se konačno shvatiti koliko je ugostiteljstvo ne samo deklarativno, već i stvarno važna grana i da se neće na ovome stati. Jer nisu samo porezi, nije samo PDV naš problem i nešto što koči naš razvoj. Tu je čitav niz nameta iza kojih stoje lokalne i regionalne samouprave, a koji ugostitelje često dovode do same granice izdržljivosti. Županija, gradovi i općine bi isto tako trebali shvatiti da treba, pogotovo u zimskim mjesecima, izaći u susret onim ozbiljnim ugostiteljima koji rade tijekom čitave godine, te isto tako određenim mjerama bilo po pitanju odvoza smeća, zakupa prostora za terase ili raznih lokalnih nameta, na neki način stimuliraju njihov cjelogodišnji rad i napor. Mislim da je u ovom trenutku Vlada učinili jedan dobar potez i uputila na dobar smjer, a bilo bi jako dobro kad bi ih u tome slijedila i lokalna samouprava, zaključuje Fernetich. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater