ISTRAŽIVANJE

Utvrđeno koje su obitelji u riziku od siromaštva. NEKA SU DJECA I GLADNA

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rezultati istraživanja o siromaštvu djece na području Rijeke i Gospića pokazali su da su samohrani roditelji, roditelji s nižim stupnjem izobrazbe, dugoročno nezaposleni roditelji, Romi, roditelji s invaliditetom ili roditelji djece s invaliditetom u većoj opasnosti od siromaštva.

Rečeno je to na konferenciji "Urbano dječje siromaštvo na području Rijeke i Gospića", održanoj u srijedu u riječkoj Gradskoj vijećnici.

Organizator je Centar za kulturu dijaloga u sklopu projekta „Moje mjesto pod suncem“, a rezultate istraživanja predstavili su Paul Stubbs s Ekonomskog instituta u Zagrebu i Gordana Šimunković s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Stubbs je rekao da roditelji iz obitelji na rubu siromaštva imaju probleme s rješavanjem stambenog pitanja, pronalaskom posla, često su prostori u kojima stanuju neodgovarajući za djecu, a ima i slučajeva da članovi obitelji gladuju.

"U toj situaciji ulogu igra i sustav socijalne zaštite, koji nije uvijek usklađen s realnim potrebama obitelji, tako da to ispadne začarani krug. Na situaciju je utjecala i pandemija i dodatno pogoršala situaciju, ljudi su ostajali bez posla pa imam dojam da se kao društvo u cjelini nalazimo na korak do siromaštva", istaknuo je.

Stubbs smatra kako problem siromaštva djece treba biti više u fokusu hrvatskog društva i politike.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je kako se nastoji da gradski socijalni programi budu iznad državnog standarda, posebice oni koji se odnose na djecu i mlade.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of