PULA

U Pazinu obilježena 30. obljetnica 154. brigade Hrvatske vojske

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Polaganjem vijenaca na središnjem križu pazinskoga groblja, misom zadušnicom za poginule i umrle branitelje u župnoj crkvi Sv. Nikole, te svečanom sjednicom Organizacijskog odbora u pazinskom Spomen domu je u subotu obilježena 30. obljetnica 154. brigade Hrvatske vojske. 

U Pazinu je 1. prosinca 1991. godine formirana 154. brigada Hrvatske vojske, a popunjavali su je vojni obveznici iz Pazina, Poreča, Umaga i Buzeta. O ratnom putu i značaju 154. brigade HV-a tijekom Domovinskog rata na sjednici su govorili predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Josip Šiklić i ratni zapovjednik 154. domobranske pukovnije Hrvatske vojske brigadir Ivica Devčić te drugi uzvanici.

Župan Boris Miletić je podsjetio da je 154. brigada Hrvatske vojske dobitnik najvećeg županijskog priznanja - Grba Istarske županije, a koji im je dodijeljen 2016. godine.

"Ne smijemo zaboraviti da se za slobodu, koju danas imamo, moralo izboriti oružjem i zato ju nikad ne smijemo uzimati zdravo za gotovo i o tome moramo učiti naše mlade. Naše misli su i u ovom trenutku s poginulim i stradalim braniteljima i svim civilnim žrtvama" - kazao je Miletić.

Iako na istarskom području nije bilo ratnih sukoba, Istra je dala svoj veliki doprinos u vidu odaziva na ratišta diljem Hrvatske, a posebno u prihvaćanju izbjeglica i prognanika, od kojih su mnogi svoji drugi dom našli upravo u Istarskoj županiji, rekao je Miletić.

Istaknuo je da je u Istri odaziv na mobilizaciju najviši u Hrvatskoj.

"I ovom prilikom želim posebno istaknuti da je odaziv na mobilizaciju u Istri bio veći od 90 posto, te je bio najviši u Hrvatskoj. Istarske su postrojbe veći dio svog ratnog puta provele na ličkom ratištu, a svoje su borbene zadatke obavljale profesionalno, bez ikoje mrlje i dale svoj doprinos pobjedi Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Njihov je ratni put uistinu na ponos svim građanima Istarske županije" - poručio je župan Miletić uputivši čestitke i zahvale svim pripadnicima brigade.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini