dobar posao

TVRTKA BEZ UREDA I ZAPOSLENIH U TRI GODINE "OKRENULA" 120 MILIJUNA KUNA Osnovana je za 10 kuna, i danas je od najjačih izvoznika u susjedstvu. Kako? 

| Autor: Glas Istre
Ilustracija/foto PU Istarska

Ilustracija/foto PU Istarska


Među poznatim tvrtkama, od kojih dobar dio već tradicionalno predvodi ljestvicu najuspješnijih, u top 20 najjačih izvoznika u Primorsko-goranskoj županiji u prošloj se, pandemijskoj godini vinula i tvrtka VS Commerce. Ono što se odmah, već na prvi pogled izdvaja jest činjenica da se radi o jednostavnom društvu s ograničenom odgovornošću, piše Novi list

Tvrtka koja je ujesen 2018. godine osnovana s 10 kuna temeljnog kapitala, lani je uprihodovala 73,7 milijuna kuna, praktički sve iz izvoza što ju je svrstalo tik iza, primjerice, DI-a Klana, i stepenicu iznad delničkog Palfingera.

S obzirom na to da se po evidentiranim prihodima od izvoza radi o jednoj od najjačih tvrtki u primorsko-goranskoj regiji, a dosad potpuno nepoznatoj, zanimalo nas je čime se to u VS Commerceu bave kad ih je to u dvije godine postojanja uspjelo katapultirati u redove najjačih izvoznika. Pokazalo se to kao nemoguća misija jer na službeno zavedenom sjedištu tvrtke, u Užarskoj 28, nema oznake ni ureda VS Commercea na čija vrata bi se moglo pokucati i dobiti odgovore. Tek knjigovodstveni servis koji se može dovesti u vezu s tvrtkom iščitavajući potpise na podnesenim financijskim izvješćima o poslovanju VS Commercea.

A pitanja se množe, čim se krene čačkati po javno dostupnim i službenim podacima vezanim uz tu tvrtku.

Jer, ne radi se samo o gotovo 74 milijuna kuna, koliko se »okrenulo« prošle godine. Podaci s Poslovna.hr iskazuju da je VS Commerce 2019. godine evidentirao 45,9 milijuna kuna prihoda, opet gotovo u cijelosti prikazanih od izvoza. Sveukupno, od listopada 2018. godine, kada je VS Commerce osnovan, kroz konta tvrtke prošlo je 120 milijuna kuna, uz evidentiranu ukupnu dobit od 860.000 kuna.

Kao osnivač i direktor tvrtke vodi se izvjesni Salvatore Velotti, Talijan, koji je svoju napuljsku adresu prošle jeseni promijenio za riječku, u ulici Marijana Stepčića. Za osnovnu djelatnost VS Commercea vodi se cestovni prijevoz robe, ali bilanca tvrtke iskazuje da nema nikakve dugotrajne imovine i, još indikativnije, nijednog zaposlenog. Službena adresa elektroničke pošte tvrtke otvorena je na gmailu, vscommerce2018@gmail.com, na koju smo prošlog petka odaslali pitanja, ali tražena pojašnjenja (još) nismo dobili.

Odgovori su izostali i od strane odgovorne osobe iz knjigovodstvenog servisa, koja se potpisala ispod lanjskog financijskog izvješća VS Commercea u kojem je, između ostalog, konstatirano da je na dan izvještavanja – dakle, 31. prosinca 2020. godine – »iznos novca u banci koji čine salda na kunskim i/ili deviznim računima te novac u blagajni iznosio 343.525 kuna«. Posebno nas je, između ostalog, zanimao taj dio s obzirom na to da podaci s Poslovna.hr upućuju kako od sredine studenog prošle godine VS Commerce nema aktivnih žiro računa.

Od dva koja su bila aktivna u prošloj godini, jedan je zatvoren početkom ožujka da bi drugi bio otvoren koncem lipnja i ugašen 19. studenoga – stoji na Poslovna.hr. Prema ovom, ispada da su lani VS Commerceu žiro računi bili »živi« tek nešto više od šest mjeseci tijekom kojih se na račune slilo toliko novaca da tvrtku katapultira u javnu orbitu najjačih izvoznika PGŽ-a.

Slično je bilo, podsjetimo, i s tvrtkom Giomax za koju praktički nitko u široj poslovnoj zajednici dotad nije čuo, a onda je po prikazanoj dobiti u 2019. godini iskočila među deset najprofitabilnijih u Primorsko-goranskoj županiji. U dvije poslovne godine evidentirali su ukupne prihode od gotovo 95 milijuna kuna, uz prikazanu neto dobit od čak 41 milijun kuna. Mic po mic, utipkavajući imena osoba koja su se pojavljivala u osnivačkim i upravljačkim strukturama Giomaxa, otvarale su se poveznice s talijanskim medijima, poput tršćanskog Il Tirrena koji je ujesen 2019. godine izvještavao o velikoj akciji tamošnje financijske policije i carine koja je dovela do uhićenja više osoba zbog utaje poreza u trgovini gorivom. Ispostavilo se potom da je Giomax u nešto više od dvije godine poslovanja hrvatskom državnom proračunu na račun neplaćenih poreza ostao dužan blizu 4 milijuna kuna, a kulminiralo je kad se povezalo da vrh ljestvice najvećih poreznih dužnika u Primorsko-goranskoj županiji čine redom tvrtke kojima se kao osnivači vode talijanski državljani.

Samo njih šest, skupilo je i ostavilo čak 210 milijuna kuna poreznog duga. Slučaj Giomaxa čini se još kao mala beba naspram tih velikih fantomskih d.o.o.-ova, od kojih su gotovo svi u međuvremenu brisani iz registra trgovačkih društava dok Giomax još uvijek egzistira, i to pod statusom »bez postupka«.

Na zadnjoj ažuriranoj listi dužnika Porezne uprave, koja obuhvaća sve tvrtke s dugom većim od 300.000 kuna, VS Commerce nije zaveden.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater