HDZ-ov zastupnik

RASPRAVA O TURISTIČKIM ČLANARINAMA UZBURKALA SABOR Anton Kliman: TZ-ovi se ne mogu financirati prodajom kobasica i vina na lokalnim sajmovima

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Duško MARUŠIĆ ČIČI)

(Duško MARUŠIĆ ČIČI)


„Kad raspravljamo o sustavu turističkih zajednica, treba se prvo upoznati s načinom njihova funkcioniranja, kao i sa zadaćama Hrvatske turističke zajednice koja nam nosi turističku promidžbu u svijetu. Sve velike turističke tvrtke, koje u zemlju donose gro prihoda, preko te turističke zajednice ostvaruju najveći broj dolazaka.

One su inkorporirane u sustav HTZ-a i zajednički nastupaju kao brend na emitivnim tržištima. Ukidanjem HTZ-a, što neki zagovaraju, bili bismo u kaosu jer na tim tržištima više ne bismo mogli postići prepoznatljivost“, rekao je jučer u Saboru HDZ-ov zastupnik Anton Kliman koji je u ime kluba te stranke uvodno govorio o prijedlogu izmjena Zakona o članarinama u turističkim zajednicama.

Premda se radi o prijedlogu smanjenja parafiskalnih davanja radi rasterećenja poduzetnika i stvaranja konkurentnog poslovnog okruženja, rasprava po klubovima očekivano je izašla izvan tog okvira te se dotakla pitanja svrsishodnosti samog sustava turističkih zajednica, koji se već neko vrijeme nalazi na meti brojnih kritika. Za nekadašnjeg ministra turizma po tom pitanju nema spora - sustav ima svoju funkciju i zadaću koja se u značajnom dijelu uspješno i izvršava.

 „Nismo mi jedina država u Europi ni u svijetu koja nudi turizam, već smo u jednoj nevjerojatno zahtjevnoj utakmici. Da bi ste dobili i jednog turistu na svoje područje, potreban je organizirani sustav na čijem je čelu u administrativnom i upravnom dijelu Ministarstvo turizma, a u izvršnom HTZ i sustav turističkih zajednica. Neke od tih turističkih zajednica rade bolje, a neke lošije. One koje rade lošije mogu se definitivno ukinuti, ali treba shvatiti da turističke zajednice nisu profitne organizacije i ne mogu se baviti i financirati prodajom kobasica i vina na lokalnim sajmovima. One to ne smiju raditi i ne mogu ostvarivati prihod po tom principu“, kazao je Kliman.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater