AP DUBRAVA

Tragedija na brodu Atlantske plovidbe: Dvojica hrvatskih pomoraca se ugušila u brodskom tanku

| Autor: Orjana ANTEŠIĆ
Foto Atlantska plovidba

Foto Atlantska plovidba


Nesreća se, neslužbeno saznajemo, dogodila kad su se pomorci spustili u brodski tank otpadnih 'sivih voda', a do tragedije je došlo uslijed gušenja od isparavajućih plinova

Dvojica hrvatskih pomoraca poginula su na brodu Atlantske plovidbe AP Dubrava, na kojem je jučer kasno poslijepodne došlo do nesretnog slučaja, tijekom plovidbe južnim Atlantikom. 

Nažalost, upravo je potvrđeno kako su preminula dvojica hrvatskih pomoraca, koji prema ranijem priopćenju Atlantske plovidbe nisu davali znakove života. 

Nesreća se, neslužbeno saznajemo, dogodila kad su se pomorci spustili u brodski tank otpadnih 'sivih voda', a do tragedije je došlo uslijed gušenja od isparavajućih plinova.

Riječ je o pomorcima rođenim 1953. i 1988. godine. Jedan od njih je iz Metkovića, a drugi iz Ploča.

S njima su se u brodski tank spustila još dvojica pomoraca, jedan hrvatski, a drugi ukrajinski državljanin. Njihovo je stanje, doznajemo, stabilno. Već su prebačeni helikopterom u najbližu brazilsku luku Tubarao, kuda se uputio i brod AP Dubrava.

"Jučer, 17. srpnja u kasnim poslijepodnevnim satima tijekom obavljanja radnih aktivnosti došlo je do nesretnog slučaja na brodu AP Dubrava zbog čega je brod prekinuo komercijalno putovanje i skrenuo radi hitnog pružanja medicinske pomoći prema najbližoj luci Tubarao (Brazil), od koje je u tom trenutku bio udaljen oko 150 nautičkih milja", objavila je ranije dubrovačka brodarska tvrtka putem Zagrebačke burze.

Odmah je zatražena hitna medicinska pomoć od brazilskih vlasti, obalne straže i mornarice. Dva člana posade nisu davali znakove života unatoč kontinuiranim mjerama reanimacije od posade po uputama liječnika, naveli su jutros iz Atlantske plovidbe.

Zapovjednik, posada broda i kompanija čine sve kako bi čim prije uspjeli iskrcati ozlijeđene članove posade, istaknuli su iz Atlantske plovidbe, navodeći da helikopter nije mogao poletjeti do jutros, zbog jučerašnjih vremenskih uvjeta na moru, udaljenosti broda od bole i noći.

Brod će po iskrcaju ozlijeđenih i obavljanju svih procedura u luci Tubarao nastaviti komercijalno putovanje, navodi se u priopćenju.

"Kompanija ulaže sve moguće napore koristeći sve raspoložive resurse kako bi unesrećene čim prije hospitalizirala i nakon provedenog liječenja vratila kući", zaključuje se u objavi Atlantske plovidbe, iz koje izražavaju najiskrenije suosjećanje obiteljima unesrećenih.

Inače, brod Dubrava Atlantske plovidbe služi za prijevoz rasutog tereta, a izgrađen je 2015 godine u kineskom brodogradilištu.

Sindikat spreman pomoći

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH), bude li potrebno, reagirat će i pomoći stradalim pomorcima Atlantske plovidbe, a medije moli za razumijevanje i poštivanje privatnosti pomoraca i njihovih obitelji, naveli su iz sindikata u povodu nesretnog slučaja na brodu Atlantske plovidbe Dubrava u južnom Atlantiku.

Atlantska plovidba u četvrtak je objavila da je u srijedu kasno poslijepodne došlo do nesretnog slučaja na brodu AP Dubrava u južnom Atlantiku, kada su ozlijeđena četiri pomorca, od kojih dvojica ne daju znakove života, a dvojica ozlijeđenih su stabilno.

Ozlijeđena su četiri pomorca - tri hrvatska državljana i jedan ukrajinski pomorac - te je odmah zatražena hitna medicinska pomoć od brazilskih vlasti, obalne straže i mornarice. Dvojica ozlijeđenih su stabilno, a dva člana posade ne daju znakove života unatoč kontinuiranim mjerama reanimacije od posade po uputama liječnika.

"Kompanija ulaže sve moguće napore koristeći sve raspoložive resurse kako bi unesrećene što prije hospitalizirala i nakon provedenoga liječenja vratila kući", ističe Atlantska plovidba, koja obiteljima unesrećenih izražava najiskreniju sućut.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater