ZAGREB

Tomašević: Odgoda novog sustava naplate otpada do 1. listopada (2)

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u utorak kako se novi, pravedniji model naplate odvoza otpada odgađa do 1. listopada te da se taj rok više neće pomicati.

Što se tiče uvođenja novog sustava naplate i odvoza komunalnog otpada, 1. srpnja, to je bio ambiciozan, ali nužan cilj. Više je procesa koje paralelno radimo u ovom sustavu i mogu potvrditi da idemo na odgodu sustava do 1. listopada", rekao je Tomašević na redovnoj konferenciji za novinare.   

Dodao je kako Zagreb radi najopsežniju promjenu u sustavu otpada u zadnjih 20 godina i kako je Zagreb jedini veliki grad u Hrvatskoj koji je krenuo u drugačiji sustav naplate kako bi on bio pravedniji i kako bi se naplaćivao po količini miješanog otpada. 

Promjena se, dodao je, radi u okolnostima globalnih poremećaja. Žele da novi sustav bude dobro pripremljen i zato se ide na odgodu. Odgodu od tri mjeseca Tomašević ne vidi kao poraz jer se, kaže, u 20 godina nije ništa napravilo, a sada se već događaju promjene.

Gradonačelnik je rekao kako je javna nabava za proizvodnju vrećica u završnoj fazi. Za njihovu distribuciju javili su se veliki trgovački lanci Konzum, Spar i Tisak po minimalnoj marži od 3,7 posto, a Tomašević očekuje kako će pridružiti i drugi.

Bez obzira na maržu i inflaciju, cijena vrećica za građane ostaje ista - dvije kune za 10 litara, četiri za 20 litara i osam za 40 litara. Kampanja informiranja građana će započeti početkom rujna.

Zagreb više neće biti 'kantograd'

U završnoj fazi je i izrada tipskih modela bokseva te je napravljen iskaz interesa za proizvođače koji žele proizvoditi tipski boks. 

U srpnju će provesti i pilot projekte postavljanja podzemnih spremnika u strogom središtu grada, gdje Grad ne želi davati dozvole za bokseve, a do sada su pronašli dvadesetak lokacija koje nemaju nikakvu podzemnu infrastrukturu. Također, unose se podaci o digitalizaciji svih mikrolokacija svih spremnika.

"Želimo da spremnici budu pod kontrolom vlasnika i da Zagreb više ne bude 'kantograd' jer trenutno imamo 122.000 spremnika na javnim površinama koji nemaju veze sa zelenim otocima", poručio je Tomašević.

Potvrdio je i trenutne probleme s odvozom otpada u Zagrebu, rekavši da pet godina nije kupljen niti jedan novi kamion u Čistoći, vozni park je star, teško se nabavljaju rezervni dijelovi, a prije zapošljavanja morao se dovršiti proces utvrđivanja viška u administraciji u Holdingu.

Voditelj Podružnice Čistoća Davor Vić rekao je kako je raspisan natječaj za nabavu 15 novih vozila, a tijekom kolovoza doći će unajmljena vozila dok se ne okonča nabavka novih, za što se očekuje da će trajati godinu dana s obzirom na situaciju na tržištu.

Govoreći o navodima da se na nekim lokacijama ne odvozi otpad po dva tjedna, rekao je kako minimalno svugdje dođu jednom tjedno, a da eventualno preskaču odvoz jedino tamo gdje korisnici imaju visoki intenzitet odvoza miješanog otpada, primjerice tri puta tjedno. 

Nikša Božić, novi ravnatelja zagrebačkog Zavoda za prostorno uređenje 

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet izvijestio je kako je Nikša Božić izabran za novog ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba. Božić je arhitekt i urbanist s 20 godina iskustva u prostornom i urbanističkom planiranju, a njegova vizija razvoja Zagreba bazira se na vraćanju ishodištima urbanističkog planiranja, a to prije svega podrazumijeva ravnomjerni razvoj gradskih četvrti. 

Na podužoj konferenciji za medije gradonačelnika su novinari, između ostalog, upitali i o navodima o reviziji sporazuma između zagrebačkog SDP-a i Možemo, a Tomašević je rekao kako se još nije počelo razgovarati o tome.

"SDP je to najavio, mi smo rekli da smo na to spremni i kad dođe trenutak za to, o tome ćemo razgovarati međusobno, a ne preko medija", poručio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini