ZAGREB

Tomašević: Grad po zakonu izabrao Ce-za-r za zbrinjavanje biootpada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak da je Grad Zagreb, zbog nepostojanja biokompostane za zbrinjavanje biootpada, u ovom trenutku prinuđen sklapati poslove s privatnim tvrtkama, ističući da je kod izbora tvrtke Ce-za-r postupano po zakonu.

Zato je, rekao je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, nakon javnog natječaja na godinu dana sklopljen ugovor s tvrtkom Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe Petra Pripuza, kao najpovoljnijim ponuđačem. 

"Više puta sam rekao da ćemo postupiti sukladno zakonu ukoliko se pokaže da je njihova dokumentacija čista i postupit ćemo po zakonu. To smo i napravili. To je odluka koju je Grad donio na temelju zakona, to je okvirni sporazum na godinu dana, ovo je rješenje dok Grad ne dobije svoju kompostanu", istaknuo je Tomašević.

Nakon gradnje biokompostane, bez suradnje s privatnim poduzećima 

Najavio je da u Gradu planiraju izgradnju kompostane te u ovom trenutku razmataju povoljnije financijske opcije za Grad, kao i mogućnost da se kompostana financira iz EU sredstava, a kad se ona izgradi, ustvrdio je, više neće biti potrebe za suradnjom s privatnim poduzećima.

Naglasio je da Grad u 20 godina, a posebice u zadnjih pet godina, nije izgradio svoju kompostanu, odnosno bioplinsko postrojenje, pa zato mora obradu biootpada raditi u suradnji s privatnim poduzećima. Upitao je gradski HDZ zašto se u pet godina "projektne suradnje s pokojnim gradonačelnikom nije napravila nijedna kompostana".

S druge strane, dodao je Tomašević, Grad je u mogućnosti zbrinjavati glomazni otpad te je, dok se čekaju dvije kupljene drobilice za taj otpad, u tijeku izdavanje dozvola za rad dviju unajmljenih. Uskoro ćemo pokazati da gradska poduzeća u potpunosti mogu raditi sama taj posao kako smo i najavili, rekao je.

Za gradske stanove 25,5 milijuna kuna od predviđenih 6,9 

Istaknuo je kako su tijekom rebalansa gradskog proračuna otkrili da je za čuvanje gradskih stanova u sedam mjeseci do 31. srpnja, temeljem ugovora s tvrtkom  Bilić-Erić, utrošeno 26,5 milijuna kuna, iako je za tu stavku bilo predviđeno 6,9 milijuna.

Čuvano je, kazao je, 70-ak praznih gradskih stanova 24 sata dnevno od strane privatnih zaštitara te 15 poslovnih prostora, a pojedinačni trošak na dan koštao je 924 kune bez PDV-a. Mjesečno je za jedan prostor to iznosilo 27.720 kuna bez PDV-a, a godišnje oko 332 tisuće kuna po stanu čuvanja bez PDV-a, dodao je Tomašević.

"To znači da smo, za trošak čuvanja jednog gradskog stana da netko ne provali u njega, u dvije godine mogli kupiti novi stan od 50 kvadrata koji bi bio u vlasništvu Grada Zagreba. Znači, čuvali smo te prazne stanove i prazne poslovne prostore kao da su Fort Knox, za cifre koje su nevjerojatne i kojima su probijene stavke u proračunu više od četiri ili pet puta", upozorio je.

Naveo je da se stanovi i poslovni prostori sada obilaze s vremena na vrijeme, a krenuli su i s ugrađivanjem protuprovalnih vrata. Rekao je da su samo s ovim čuvanjem po postojećem ugovoru taj trošak smanjili 12 puta, istaknuvši da su sve što su saznali prijavili nadležnim institucijama te očekuju da se stvari raspetljaju do kraja. 

Na pitanje je li bivša pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić na neki način sudjelovala u izboru i dogovaranju tih poslova, s obzirom da je tvrtka Bilić-Erić tvrtka njezina supruga, Tomašević je odgovorio kako nije na njemu da to utvrdi, nego na nadležnim tijelima.

"Sunčanim krovovima" povećati udio obnovljivih izvora energije

Najavio je da će na iduću sjednicu Gradske skupštine 28. listopada biti upućen program "Sunčani krovovi", kojemu je cilj znatno povećati udio obnovljivih izvora energije u gradu.

"Cilj je da instaliramo solarne elektrane na krovove javnih zgrada i pomognemo u tome privatnim vlasnicima kako bi u iduće tri godine došli do 50 megawata integriranih sunčanih elektrana na području grada. Program će dovesti do pokretanja privatnih investicija od oko 300 milijuna kuna bez PDV-a i godišnju proizvodnju električne energije od 50.000 megawatsati, te će se izbjeći emisije ugljičnog dioksida od oko sto tisuća tona CO2 na godišnjoj razini", rekao je Tomašević.

Naveo je da je u cijeloj Hrvatskoj ukupno tek 150 megawata takvih sunčanih elektrana, pa se vidi koliki je to doprinos i koliko je ambiciozno postići 50 megawata u sljedeće tri godine u Zagrebu.

Neće se mijenjati iznos stipendija za učenike i studente

Govoreći o napisima prema kojima bi se smanjio iznos stipendija studentima s invaliditetom, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je kako se iznosi stipendija za učenike i studente neće mijenjati te će ostati za učenike 2700, a za studente 3800 kuna. Cilj planiranih izmjena, od kojih se nakon javne rasprave odustalo, bio je povećati broj korisnika i tako proširiti pristup obrazovanju putem stipendiranja uz niže iznose stipendija, kazala je. 

To efektivno znači, rekla je, da su u odnosu na prijašnje smanjene samo stipendije za izvrsnost, a povećani iznosi stipendija za deficitarna zanimanja. Ostaju isti iznosi za osobe s invaliditetom, Rome i socijalni status studente. 

Taj prijedlog bit će upućen na sjednicu Gradske skupštine, a natječaji za stipendije bit će najvjerojatnije početkom studenog, rekla je Dolenec. 

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet pozdravio je donošenje izmjena i dopuna Zakona o obnovi koje donose promjene u financiranju obnove, ubrzavaju postupak uklanjanja zgrada, reguliranja imovinsko-pravnih odnosa i legalizacije građevina te privremenog zbrinjavanja građana i stvari, kao i građevinskog materijala od rušenja.

"Podizanje pragova jednostavne javne nabave na europske pragove, dakle jedan i pol milijun za usluge projektiranja i 39 milijuna za izvođenje, također će pojednostaviti i ubrzati proces, ali predstavlja i potencijalni rizik za zloupotrebu, što je potrebno snažno regulirati pravilnikom koji je ministar dužan donijeti u 15 dana po donošenju zakona. Ovo će svakako biti tematizirano u saborskoj raspravi", izjavio je Korlaet. 

Istaknuo je da su gradski mobilni timovi od 20. srpnja do danas obišli 4435 vlasnika objekata oštećenih u potresu, od čega 1088 s crvenom i 3347 sa žutom naljepnicom. Građani se i dalje mogu javljati putem telefona na broj 610 1171 i zatražiti dolazak mobilnih timova, a istovremeno su im na raspolaganju i timovi u prostorijama Vijeća gradskih četvrti, odnosno Mjesnih odbora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini