NAJBOLJE PLAĆENI MENDŽERI

TKO ZARAĐUJE VIŠE OD MILIJUN KUNA GODIŠNJE? Arena i Adris slabiji samo od Tedeschija. Slonim zaradio 3,88 milijuna kuna, a Remenar 3,49 milijuna

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Ilustracija

Ilustracija


 

Istarske kompanije Arena Hospitality Group i Adris zauzimaju drugo i treće mjesto po plaćama svojih čelnih ljudi, pokazuje istraživanje koje je prema dostupnim podacima objavio Poslovni dnevnik. Na prvom mjestu je vlasnik Atlantic Trade Emil Tedeschi.

Plaća i bonusi prvog čovjeka pulskog hotelijera Arena Hospitality Group Reuela Slonima iznosili su prošle godine 3,88 milijuna kuna, što je 26 puta više od prosječne plaće u toj kompanji.

Zanimljivo je da bi Reuel Slonim primio i više da od travnja do kraja 2020. članovi uprave njegove kompanije nisu pristali na dobrovoljno smanjenje fiksne plaće. Plaće su smanjili 15-20 posto. Inače, prosječna plaća zaposlenika u Arena Hospitality Groupu iznosi 150.205 kuna bruto.

Marko Remenar, predsjednik Uprave Adrisa, prošle godine zaradio 3,49 milijuna kuna. Nije loše plaćen ni Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Rivijere koji je zaradio 1,65 milijuna kuna. Kukurinova plaća bila bi veća da nije bilo pandemije, jer je uprava i u toj kompaniji pristala na smanjenje svojih plaća za trećinu od travnja prošle godine. Odgođena je i isplata bonusa za 2019. godinu.

Kako piše Poslovni dnevnik, šefovi velikih domaćih kompanija uvrštenih na Zagrebačkoj burzi u prosjeku zarađuju 1,86 milijuna kuna godišnje, što je deset puta više nego radnici kompanija koje vode. Inozemni menadžeri uglavnom su bolje plaćeni od domaćih menadžera, a privatne kompanije plaćaju više od državnih. To proizlazi iz podataka koje su kompanije izlistane na Zagrebačkoj burzi trebaju predstaviti dioničarima na glavnoj skupštini društva.

Iako nedostaju podaci za Dalekovod, Institut IGH i Zagrebačku banku, pokazuje se kako su prvi ljudi sedamnaest najvećih kompanija prošle godine ukupno zaradili 31,7 milijuna kuna. Radi se isključivo o bruto primanjima koja se sastoje od fiksnog i varijabilnog primitka, odnosno godišnjeg bonusa te primanja u naravi. Bonusi u dionicama nisu prirodani jer ih isplaćuje tek nekolicina kompanija.

Najbolje plaćeni hrvatskog menadžer je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantica i najveći pojedinačni dioničar te kompanije s 50,2 posto udjela. Tedeschijeva godišnja plaća iznosi 4,63 milijuna kuna od čega fiksna plaća iznosi 2,74 milijuna kuna, varijabilna naknada 1,54 milijuna kuna, dok su primici u naravi oko 347.000 kuna. Tedeschi je jedini menadžer s primanjima iznad četiri milijuna kuna. Između tri i četiri milijuna kuna godišnje svoje šefove plaćaju Adris i Arena Hospitality Group (AHG), te Hrvatski telekom i Ericsson Nikola Tesla.

Konstantinos Nempis, predsjednik uprave Hrvatskog telekoma lani je zaradio 3,46 milijuna kuna, od čega je iznosio 1,2 milijuna kuna. Predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon plaćen je znatno manje od toga - isplaćeno je ukupno 983.417 kuna. Ali, uprava Ine od travnja do lipnja 2020. pristala je na dobrovoljno smanjenje plaća za 25 posto, budući da se kompanija suočila s covid krizom.

Najplaćenija menadžerica je Gordana Kovačević iz Ericssona Nikola Tesle koja je prošle godine zaradila 2,4 milijuna fiksne plaće te 712.613 kuna bonusa što je ukupno 3,11 milijuna kuna. Plaća Martine Dalić, predsjednice Uprave Podravke, još nije objavljena, ali pretpostavlja se da je "naslijedila" 2,16 milijuna kuna koliko je imao njezin prethodnik. Prva žena brodogradilišta Viktor Lenac Sandre Uzelac zaradila je 782.096 kuna ukupnih primanja te dobiva i naknadu za prijevoz od 3.596 kuna jer nema na raspolaganju službeni automobil 24 sata.

Marinko Došen iz AD Plastika je zaradio 1,35 milijuna kuna. Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara od 20. siječnja 2020. je zaradio 1,61 milijun kuna, od čega 260.000 kuna bonusa. Njegov zamjenik Ivan Bahun zaradio je 212.000 kuna više zbog dvostruko većeg bonusa koji je iznosio 548.000 kuna. Boris Batelić iz Optima telekoma posljednji je popisu poslovnjaka s plaćom većom od milijun kuna sa 1,25 milijuna kuna primanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of