još jedna novost

Sve su opcije na stolu - KARANTENA SE SA SEDAM SKRAĆUJE NA PET DANA?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (snimio Danilo Memedović)

Ilustracija (snimio Danilo Memedović)


Sve opcije su na stolu pa i mogućnost da se trajanje karantene skrati sa sedam na pet dana. No, za takvu odluku moramo imati jasno znanstveno uporište koje zasad nemamo, piše Jutarnji list. Ono trenutačno postoji samo za sedmodnevnu karantenu koju smo nedavno uveli i u Hrvatskoj i ta odluka zasad ostaje - kaže zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Ivana Pavić Šimetin.

Drugim riječima, zasad sve ostaje kao u odluci s početka siječnja prema kojoj izolacije ostaje sedam dana. Naime, u zadnjih desetak dana, otkako je počeo snažno rasti broj zaraženih omikronom, i u Hrvatskoj je sve više ljudi u samoizolaciji ili izolaciji, što znači da su izvan posla.

Posebice je sve veći problem u zdravstvenim ustanovama, kako u bolnicama tako i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pa bi moglo doći u pitanje pravovremeno pružanje zdravstvene skrbi. Naime, u nekim bolnicama trenutačno je u izolaciji ili samoizolaciji i više od pet posto zaposlenih. Naravno, i druge javne službe u potencijalnom su problemu, slično kao što se događalo tijekom prosinca u drugim zemljama u kojima je omikron u tom trenutku bio na vrhuncu. Bio je to razlog što je, primjerice, SAD skratio obaveznu karantenu za zaražene i kontakte sa sedam na pet dana.

U Hrvatskoj zasad na snazi ostaje sedmodnevna karantena za bliske kontakte zaraženih koji su cijepljeni ili su preboljeli covid-19 unutar četiri mjeseca. Jednako traje i izolacija osobama koje imaju blage ili umjerene simptome ako su cijepljene dvjema dozama unutar četiri mjeseca ili jednom dozom Janssena unutar dva mjeseca, onima koji su primili booster dozu, kao i onima koji su već preboljeli covid unutar četiri mjeseca. U tu skupinu spadaju i oni koji su cijepljeni dvjema dozama ako tri dana od prvih simptoma nemaju povišenu temperaturu.

U HZJZ-u napominju i da po završetku sedmodnevne karantene nije potrebno testiranje za one koji uopće nisu imali simptome covida-19 nakon kontakta sa zaraženim.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater