FIZER I MODERNA

STRUČNJAKINJA O CIJEPLJENJU: Trebaju li se protiv korone cijepiti i alergičari, koje su najčešće nuspojave i zašto su češće nakon što se primi druga doza

| Autor: Glas Istre
Unsplash

Unsplash


Svi koji su primili prvu, čekaju na primitak druge doze. Dok se očekuje cijepljenje drugom dozom, i dalje je jedno od pitanja koje zanima cijepljene građane - koje nuspojave mogu očekivati i jesu li iste onima poslije prve doze?

Navodi da se sve informacije o učestalosti nuspojava, koje su se tada pojavile, nalaze u uputi o lijeku koji je odobrila Europska agencija za lijekove kad je registrirala ta dva cjepiva. Ističe da se u uputi nalaze nuspojave koje su se dogodile na mjestu cijepljenja, ali i one sustavne, piše Dnevnik.hr

"Kod Pfizerovog cjepiva nešto je više nuspojava bilo kod mlađih dobnih skupina nego kod starijih. Kod mlađih ispitanika, od 16 do 55 godina je bol na mjestu primjene bila kod otprilike 80 posto onih koji su primili cjepivo. Kod starijih od 55 godina je bol na mjestu primjene cjepiva bila kod njih otprilike 70 posto", rekla je Mimica Matanović i dodala da je samo pet posto onih koji su primili cjepivo na mjestu uboda imalo crvenilo i otok.

"Od sustavnih nuspojava u dobnoj skupini od 16 do 55 godina njih polovica osjećala je slabost, odnosno umor, oko 40 do 50 posto je osjetilo glavobolju, oko 20 do 30 posto cijepljenih je imalo bolove u mišićima, 10 do 20 posto je osjetilo bolove u zglobovima, javila se zimica kod prve doze cjepiva u 14 posto slučajeva, a kod druge doze 35 posto", objasnila je Mimica Matanović.

Navodi i da je većina nuspojava bila češća kod primanja druge doze cjepiva. "Nuspojave su slične kao i kod starije dobne skupine, no u toj skupini su bile nešto rjeđe. Taj profil nuspojava se može vidjeti i kod Modernina cjepiva koje je tek stiglo u Hrvatsku", rekla je Mimica Matanović i dodaje da je i kod Modernina cjepiva bilo u 80 posto slučajeva nuspojava bol na mjestu uboda.

"Od sustavnih nuspojava kod Moderne, bilo je čak nešto više kod druge doze glavobolja, slabosti, bolova u mišićima i zglobovima nego kod Pfizerovog cjepiva. Bitno je reći kako su to uobičajeve i očekivane nuspojave cjepiva", kazala je Mimica Matanović navodeći kako nuspojave znače da tijelo reagira na primljeno cjepivo.

Europska agencija za lijekove uložila je veliki trudi i intenzivno se prate nuspojave na tisućama ljudi koji su cijepljeni, a radit će to i ubuduće. Nažalost, još uvijek nema podatka koliko štiti cjepivo, ali niti koliko traje zaštita nakon preboljele bolesti.

"Ispitanici na kliničkim ispitivanjima će se pratiti još iduće dvije godine. Mi ne znamo koliko će trajati imunost, ali ima naznaka na temelju malog broja ispitanika faze jedan Pfizerovog cjepiva da je taj titar, koncentracija protutijela vrlo sporo padao. Očekujemo da bi zaštita mogla biti duža nego se prvotno očekivalo", dodala je Mimica Matanović.

Navodi i da je Europska agencija za lijekove naglasila da cjepivo štiti od simptomatske bolesti. "Mi ćemo tek daljnjim istraživanjima vidjeti koliko štiti od asimptomatske infekcije i koliko štiti od prijenosa", rekla je Mimica Matanović.

Cjepivo je preporučeno i onima koji imaju alergije, ističe. "Europska agencija za lijekove je zaključila da je kontraindikacija za ovo cjepivo, i Modernino i Pfizerovo, samo postojanje alergije na aktivnu tvar u cjepivu ili na pomoćne tvari. Dakle, alergija na druge tvari, lijekove, antibiotike, analgetike, alergene iz zraka, alergene iz hrane, konzervanse... nije prepreka za cijepljenje", kazala je Mimica Matanović.

Važno je, kaže, da se pacijente treba nakon cijepljenja pratiti i inače barem 15 minuta. "One s alergijama u anamnezi i do 45 minuta. Tamo gdje se cijepe, trebaju ostati na praćenju", rekla je Mimica Matanović.

"Što se tiče kvantifikacije anafilaksije (akutna, opća, potencijalno po život opasna alergijska reakcija, op.a.), imamo podatke iz SAD-a, oni su u prosincu počeli cijepiti. U uzorku od 1,9 milijuna cijepljenih ljudi, kod njih je, između onih koji su prijavili nekakvu alergiju, imali 21 slučaj anafilaksije. To je 11,1 osoba na milijun ljudi. Među tih 21 je bilo četvero koji do sada nisu imali nikakve alergije, 17 ih je bilo s prethodnim alergijama, a od njih je sedam već imalo anafilaksiju", objasnila je Mimica Matanović dodajući da se anafilaksija pojavila unutar 15 minuta od cijepljenja, piše Dnevnik.hr.

U Hrvatskoj se ne cijepe mlađi od 18 godina. "Mi ne možemo dobiti cjepivo za pedijatrijsku populaciju ako nisu provedena istraživanja. Cjepivo se registrira u onoj populaciji u kojoj su rađena ispitivanja i samo iz te populacije imamo podatke o sigurnosti i djelotvornosti", objasnila je Mimica Matanović i dodaje da za trudnice nema puno podataka.

"Ono što se zna iz pretkliničkih ispitivanja na eksperimentalnim životinjama je da nije bilo reproduktivne toksičnosti, odnosno nema naznaka da ima štetnosti. No o tome nemamo puno podataka", rekla je Mimica Matanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater