PIŠE Jurica Körbler

STRAŠNE POSLJEDICE POTRESA KOJI JE POGODIO GLAVNI GRAD: Zagrebačka katedrala u opasnosti. Moglo bi je uništiti urušavanje na prvi pogled neoštećenog tornja

Jurica Körbler

Slike srušenog vrha južnog tornja katedrale obišle su svijet, a sada je ustanovljeno da je stradao i sjeverni toranj koji će hitno trebati srušiti do nivoa oštećenog južnog. Opasnost je ogromna da sam toranj ne padne i uništi cijelu katedralu. Poduzete su sve mjere da se što prije krene s rušenjem statički nestabilnog tornja

 Zagrebačka katedrala, simbol glavnog hrvatskog grada, oštećena je znatno više nego što se u prvi trenutak nakon potresa mislilo. Slike srušenog vrha južnog tornja katedrale obišle su svijet, a sada je ustanovljeno da je stradao i sjeverni toranj koji će hitno trebati srušiti do nivoa oštećenog južnog. Opasnost je ogromna da sam toranj ne padne i uništi cijelu katedralu. Poduzete su sve mjere da se što prije krene s rušenjem statički nestabilnog tornja.

U Zagreb dolaze dvije gigantske dizalice, jedna iz Senja. Svaka može podići teret od devedeset tona, visoke su stotinjak metara i odmah kreće spuštanje tornja. Bit će to vrlo zahtjevan postupak. Moraju se izbjeći daljnja oštećenja, ali i zaštititi cijela crkva. Posebno je zaštićen i grob kardinala Alojzija Stepinca te sve ostale vrijednosti u samoj katedrali. Nažalost, stradali su i mnogi vitraji tako da tek predstoji veliki posao obnove.

 Situacija se stalno mijenja, a u pomoć mehanizaciji uskočit će i alpinisti. Svi se nadaju da će i vremenske okolnosti dozvoliti prve radove, a već sada se zna da će se oni paralelno odvijati na dvije dizalice. Tek kada krenu radovi, moći će se detaljno procijeniti šteta. Sada zaista nitko ne zna što slijedi i koliko će sve skupa trajati.

Na Kaptolu vlada velika žalost zbog oštećenja koja su na katedrali nastala zbog potresa. Obnova dva tornja trajala je 29 godina i uskoro je trebala biti završena. Sada sve mora početi iz početka, a pitanje je i koliko će obnova koštati. U procjene se nitko ne želi upuštati, ali je posve jasno da je riječ o ogromnom novcu.

Čim se tlo u Zagrebu donekle smirilo, ljudi s Kaptola obišli su katedralu i vidjeli da je šteta velika. Hrabri statičari su se u tim okolnostima popeli do mjesta gdje su se mogla vidjeti oštećenja i već tada je bilo jasno da je, uz južni, stradao i sjeverni toranj. Prema nekim procjenama, došlo je do pomicanja tornja i statičkog poremećaja, ali tada nitko nije mogao sa sigurnošću tvrditi koliko to ugrožava samu katedralu. Od dana potresa do danas statičari su u više navrata pregledali katedralu, snimana je i iz zraka. I nakon svega su jednoglasno zaključili da bi sjeverni toranj, ako se ne poduzmu hitne akcije, mogao pasti. Ne treba govoriti koje bi posljedice mogle uslijediti, čak i to da cijela crkva bude ugrožena. U tom je trenutku bilo vidljivo i da je pukla čelična sajla koja je držala križ na južnom tornju te da su napukli zidovi katedrale.

U toku jučerašnjeg dana novinarima je na Kaptolu bilo dopušteno da vide oštećenja i da sa stručnjacima razgovaraju o sanaciji. Skidanje zvonika nije jednostavan posao, radi se o 30 tona težine i samo najveće dizalice, koje imaju krak od 120 metara, to mogu odraditi. Istovremeno se nastavljaju radovi na zaštiti oltara uz sam zvonik i kamene propovjedaonice iz 17. stoljeća. Priprema se skidanje deset drvenih kipova proroka u apsidi.

I na tavanu su zamijećena oštećenja, jer je dio tornja udario u tu stranu. Uočene su pukotine na svodovima, kao i brojna puknuća na zidovima. Na postojeću skelu, koja je bila postavljena za vrijeme radova, pali su dijelovi oštećeni u potresu, a nađena je i odlomljena rigalica na trećoj galeriji. Sa skele je uklonjeno sve što se moglo da štete ne bi bile još veće.

 Da bi u potpunosti mogli detektirati sva oštećenja, do sada su obavljena mnoga snimanja unutrašnjosti katedrale i tako se došlo do odluke da se sruši dio sjevernog tornja. U potresu 22. ožujka srušio se kameni vrh južnog tornja, a lom se dogodio u visini lanterne na 92. metru. Srušen je dio zvonika u visini od 10,3 metara, na čijem je vrhu bio pozlaćeni križ s gromobranskim šiljkom, ukupne visine 3,2 metra.

Jedan dio tornja pao je na krov katedrale te ga oštetio i probio na više mjesta. Neki su elementi pali i u dvorište, a oštećena je i zgrada u kojoj je stanovao kardinal Josip Bozanić, koji se u međuvremenu preselio u skromnu studentsku sobu. Potres je uništio i pozlaćeni križ koji je postavljen prije sedam godina, a raspao se u brojne dijelove. Dijelovi križa pronađeni su na skeli i na krovu katedrale, a dio je bio ispod kamena na dvorištu.

Na Kaptolu kažu da kod nas postoje kompetentni stručnjaci koji mogu koordinirati sve radove. Sada postoji najveći strah da se do početka radova sjeverni toranj sam ne uruši, ali stručnjaci se nadaju da će u rekordno brzom roku početi sanacija. Stalno stižu i upozorenja građanima da se ne zadržavaju ispod katedrale, jer postoji velika opasnost da nešto padne.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom