I DALJE BEZ PLAĆE

Štrajk u 3. maju se nastavlja, račun i dalje blokiran

Hina

Hina


Predstavnici Štrajkaškog odbora u 3. maju i Kriznog stožera za 3. maj u srijedu su izjavili da se štrajk zbog neisplate plaća u tom brodogradilištu nastavlja te kako se nadaju da će vjerovnici, koji to još nisu učinili, što prije deblokirati račun 3. maja.

Zamjenik predsjednika Kriznog stožera za 3. maj Mladen Bučar rekao je na konferenciji za novinare da su, prema saznanjima koje ima, sve državne tvrtke i institucije deblokirale račun 3. maja, kao i većina vjerovnika - dobavljača i kooperanata, ali da blokade još nisu povukla četiri vjerovnika - dvije tvrtke iz inozemstva, po jedna talijanska i mađarska tvrtka, i dvije domaće. 

Danas je 61. dan neprekidne blokade računa 3. maja, pa se time ispunjava jedan od preduvjeta za otvaranje stečaja, kojeg radnici žele izbjeći.

Bučar je rekao da će se predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić danas u Zagrebu sastati s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, kako bi se pronašao model, kojim bi se izbjeglo pokretanje stečaja u 3. maju. Dodao je da je na deblokadi računa trebala ranije i više raditi Uprava. 

Po njegovim riječima, među radnicima i dalje vlada nervoza i tuga, jer se u vezi plaća još ništa nije riješilo, no nadaju se da će plaća biti, jer im prošlog tjedna najavljeno da bi plaće mogle biti isplaćene potkraj ovoga tjedna. Strojevi i dizalice stoje, nema materijala, nema plaća, situacija nije dobra, dodao je.

U 3. maju žele da i opstane i pulski Uljanik, smatraju da se rješenje već moglo naći te se nadaju da će plaće biti isplaćene i u Uljaniku. U oba brodogradilišta ostale su nezavršene novogradnje i za njih, kao i za buduće novogradnje treba naći rješenje, istaknuo je Bučar. Dodao je da se 3. maj mora izdvojiti iz Uljanika i nastaviti samostalno poslovati, da je razvidno da Uljanik i 3. maj više ne mogu zajedno.

Član Štrajkaškog odbora Tomislav Brzica naveo je da su ljudi ogorčeni jer nemaju dovoljno informacija ni o deblokadi računa, ni o isplati plaća. Radnici svakodnevno odlaze iz 3. maja, pa smatra da, kada bi proizvodnja i započela, ne bi bilo dovoljno proizvodnih radnika. Puno toga moralo bi se promijeniti da se ti radnici vrate u 3. maj, istaknuo je. 

Oko tisuću radnika 3. maja jučer je u mimohodu od zapadnog do istočnog ulaza u brodogradilište, krećući se dijelom i glavnom prometnicom, prosvjedovalo zbog stanja u 3. maju. Brzica smatra da su radnici iz kruga brodogradilišta trebali izaći i ranije, ali i da u Zagrebu nemaju što tražiti, jer je, kaže, ministar gospodarstva Darko Horvat ostavio dojam da se zaista trudi riješiti situaciju. Svi problemi 3. maja potječu iz Pule, ustvrdio je naglasivši kako da vjeruje da će se 3. maj ipak izvući.

U Rijeci se danas održava izvanredna sjednica Izvršnog odbora Sindikata metalaca Hrvatske o štrajku u 3. maju i Uljaniku te o daljnjim sindikalnim akcijama, nakon koje će biti održana i konferencija za novinare.  (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater