OSIJEK

Stipendije „Najbolje za najbolje“ primilo prvih 11 studenata osječkog Sveučilišta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prvih 11 studenata fakulteta osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u četvrtak je u Osijeku potpisalo ugovore za stipendije “Najbolje za najbolje” koje će financirati Grad Osijek i tvrtke okupljene oko Osijek Software Cityja (OSC).

Riječ je o zajedničkom projektu kojim će se svakom korisniku stipendije na mjesec osigurati 450 eura, od čega će 300 eura dati Grad Osijek, a 150 eura lokalne IT tvrtke okupljene oko OSC-a.

To je tržišno orijentirana stipendija namijenjena studentima koji se školuju za deficitarna zanimanja na studijskim programima Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Medicinskog fakulteta, Odjela za matematiku i Odjela za fiziku.

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin rekao je da u Osijeku ima tvrtaka koje su voljne stipendirati studente od prve godine studija, što znači da su im kvalitetni kadrovi zaista nužni.

"Želimo u suradnji s njima i Sveučilištem učiniti sve što možemo kako bi grad Osijek bio grad izvrsnosti, prepoznat ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, upravo po obrazovanju i snažnom gospodarstvu, posebice u području novih tehnologija", poručio je Vulin.

Za razliku od standardnih stipendija namijenjenih studentima i srednjoškolcima s područja Osijeka, za stipendiju „Najbolje za najbolje“ mogu se ravnopravno natjecati studenti iz svih krajeva Hrvatske i iz inozemstva uz uvjet da su redoviti studenti prve godine fakulteta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Cilj je da oni najkvalitetniji ostanu studirati u Osijeku, ali i da najbolji izvan Osijeka dođu ovdje studirati i da nakon završetka studija ovdje ostanu i raditi, istaknuo je Vulin.

Trenutačno je na portalu najzanaj.osijek.hr registrirano 12 tvrtaka koje nude takve stipendije, a mogu se uključiti i sve druge tvrtke koje ispunjavaju uvjet da im je sjedište ili poslovnica u Osijeku. Na tom je portalu detaljno opisan i postupak prijava studenata za stipendiju "Najbolje za najbolje", a oni koji budu dobivali tu stipendiju pet godina mogu primiti 27 tisuća eura.

 Predsjednik udruge OSC-a Mihael Tomić zadovoljan je što.je taj pilot-projekt nakon više mjeseci planiranja i zaživio.

"Vidimo ovdje 11 mladih ljudi koji će, zahvaljujući ovoj stipendiji, lakše živjeti i imati priliku učiti kroz praksu u tvrtkama koje ih stipendiraju, što je još važnije", rekao je.

Najavljeno je da će nakon završetka studija stipendistima biti ponuđen ugovor o zapošljavanju u tvrtkama koje su ih stipendirale.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini