SPLIT

Splitski DP traži od Vlade subvencioniranje kućnih solarnih elektrana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik splitske podružnice Domovinskog pokreta (DP) Mate Šimundić zatražio je od Vlade da u stopostotnom iznosu subvencionira ugradnju kućnih solarnih elektrana, upozorivši da Europi početkom sljedeće godine prijate redukcije struje.

Šimundić koji je i predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Šimundić traži od Vlade da ukloni administrativne prepreke za subvencioniranje kućnih solarnih elektrana, a smatra da subvencioniranje treba obaviti putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Traži također da se u HEP-u ubrza postupak priključenja kućnih solarnih elektrana na mrežu.

"Dok Europi prijete redukcije struje početkom sljedeće godine, dužnost je Vlade da ubrza i olakša korištenje sunčeve energije", poručio je.

Hrvatska po njegovim riječima ima veliku insolaciju ali trenutno koristi manje od 10 posto, za razliku, primjerice od susjedne Mađarske i Slovenije koje imaju manje sunčanih dana, a daleko više solarnih elektrana.

Splitsko-dalmatinska županija, napominje ove godine namjerava subvencionirati ugradnju kućnih solarnih elektrana, za što je u proračunu predviđeno 1,2 milijuna kuna, rekao je Šimundić, pozvavši zainteresirane da se prijave natječaj koji će biti raspisan u idućih nekoliko dana.

Podružnica Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije podržava tu mjeru, posebice u vrijeme kada cijene energenata rastu, poručio je Šimundić, no upozorio je da županijsko ulaganje u iskorištavanje solarne energije neće biti dovoljno bez vladinih mjera na razini cijele Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater