SPLIT

Split: Demografski projekt za školovanje djece u Zagori i na otocima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban predstavio je u ponedjeljak novi demografski projekt "Budi tu - tu je tvoj dom!" za potporu obiteljima s troje ili više djece u Zagori i na otocima u redovnom školovanju djece.

Župan Boban je kao cilj naveo porast nataliteta, uravnoteženje dobne strukture, održavanje prostorne ravnoteže stanovništva te motiviranje mladih da ostanu u Zagori i na otocima.

Istaknuo je kako je primarni zadatak županije, uz bitne infrastrukturne projekte, da stanovništvo u Zagori i na otocima ostane na svojim ognjištima.

Vrijednost pojedinačnih potpora je 500 kuna mjesečno za obitelji s troje djece na redovnom školovanju, 600 kuna će dobiti obitelj s četvero djece, a 700 kuna one koji imaju petero ili više djece, kazao je Boban.

Potpore se, dodao je, odnose na Vrliku, Sinj, Trilj, Imotski i Vrgorac te na općine u županiji uključujući i otoke. Prema izračunima, kazao je, ta mjera će obuhvatiti oko 1100 obitelji.

Inače, u utorak će županija objaviti javni poziv koji će trajati do 23. ožujka, na kojega se mogu javiti roditelji ili skrbnici učenika osnovnih i srednjih škola na ruralnom području.

Po školskoj godini županija će za to izdvojiti oko 7,3 milijuna kuna. Sredstva će se dodjeljivati za nastavnu godinu, isplaćivat će se roditelju ili skrbniku na račun, a potpora će se isplaćivati kvartalno u dva dijela. 

Boban je podsjetio da su do sada imali nekoliko demografskih programa, poput sufinanciranja produženog boravka u vrtićima te besplatne udžbenike čime su, tvrdi, pokazali proaktivnost u nametanju nekih programa i prema nacionalnoj razini, s obzirom da je oba programa preuzela Vlada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini