SLATINA

Slatina: Obilježena 77. godišnjica osnutka partizanske jedince Ernst Thälmann

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U Slatinskom Drenovcu u Virovitičko-podravskoj županiji, u subotu je obilježena 77. obljetnica osnutka partizanske jedince Ernst Thälmann, jedine antifašističke postrojbe u Europi u Drugom svjetskom ratu sastavljene od boraca njemačke narodnosti.

Vijence su na devastiranom spomen obilježju u središtu sela te na katoličkom i pravoslavnom groblju u Mikleušu kod Slatine položili predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Slatine, Vijeća srpske nacionalne manjine i Općine Mikleuš.

Četa njemačkih boraca i borkinja osnovana je 15. kolovoza 1943., djelovala je u okviru Drugoga korpusa Narodno oslobodilačke vojske Hrvatske, a članovi su joj bili folksdojčeri koji su se do tada borili u drugim jedinicama i prebjezi iz jedinica Wermachta. Borila se pod zastavom Weimarske Republike sa crvenom zvijezdom, a zapovjedni jezik bio je njemački.

"Vijest o osnivanju čete za vrijeme Drugoga svjetskog rata odjeknula je gorućom Europom, jer drugdje nije zabilježena ovakva hrabrost Nijemaca. Zato su na obljetnicu osnivanja do 1990. dolazili diplomatski predstavnici Istočne Njemačke“, rekao je Vladimir Jurić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Slatine.

Četa je nazvana po Ernstu Thälmannu, generalnom sekretaru Komunističke partije Njemačke, zatočenom 1933. i ubijenom u njemačkom koncentracijskom logoru Buchenwald.

"Kroz četu je za nešto više od godine dana, koliko je postojala, prošlo više od stotinu boraca. Kada je rasformirana, u njezinu sastavu bilo je tek pet ili šest onih koji su sudjelovali u osnivanju. Rat je preživjelo tek desetak boraca, svi ostali poginuli su u borbama“, naglasio je Jurić.

Najveći broj poginuo je u bitkama za oslobođenje slatinskoga kraja. Na katoličkom groblju u Mikleušu sahranjeno je 13, a na pravoslavnom 42 njemačka partizana. O kosturnicama danas vodi brigu Udruga antifašističkih boraca i antifašista Slatine.
 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of