ZAGREB

Sindikat Preporod traži usklađivanje s minimalnom plaćom u javnom sektoru

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sindikat Preporod zatražio je u utorak u otvorenom pismu predsjedniku Vlade da se visina plaće radnika s najnižim koeficijentom u javnim službama uskladi s visinom minimalne plaće kako bi se riješio problem materijalnog položaja radnika.

Od početka ove godine minimalna plaća iznosi 3750 kuna. Time je podignuta plaća radnicima s najnižom plaćom u javnom sektoru, čija je plaća manja od propisane. Međutim, sindikat Preporod tvrdi da su tu nastala dva problema.

„Prvi je problem doplata razlike plaće do visine minimalne plaće, a drugi je izjednačavanje plaće, bez obzira na godine staža. Rješenje o uvećanju plaće za 0,5 posto po svakoj godini staža još nije doneseno. “

Predsjednik Preporoda Željko Stipić dodaje da je ovaj problem ublažen povećanjem osnovice za 4 posto. Međutim, smatra da je još potrebno povećati najniži koeficijent za radnike u javnim službama za 3.7 posto, odnosno s 0,601 na 0,623.

„Za ovaj problem, ali i probleme koji će se javljati zbog porasta minimalne plaće u budućnosti, rješenje je zakonska odredba prema kojoj visina plaće radnika s najnižim koeficijentom u javnim službama mora biti usklađena s visinom minimalne plaće“, stoji u otvorenom pismu premijeru.

Dok za povećanje koeficijenta nisu potrebna dodatna proračunska sredstva jer se radnicama ionako isplaćuje razlika do minimalne plaće, iz sinikata Preporod dodaju da će „neznatno više novca trebat jedino za ponovno nagrađivanje radnog staža skupini radnika s najnižim koeficijentom“.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter