ZAGREB

Sindikat: Policajac prema novinarki postupio zakonito

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Sindikat policije Hrvatske (SPH) ustvrdio je u srijedu da je policajac ispred splitskog Doma za starije, u kojem je potvrđeno izbijanje zaraze koronavirusom, postupio zakonito prema novinarki u cilju zaštite javnog zdravlja.

''Policajac je postupio zakonito u cilju zaštite javnog zdravlja, a je li pritom postupio taktično i u skladu s Etičkim kodeksom policije moći će se utvrditi tek nakon provedenog postupka. Smatramo da je reakcija sudionika okupljanja bila neprimjerena okolnostima ugroze javnog zdravlja i osiguravanja područja oko objekta iz kojeg se provodila evakuacija štićenika'', priopćio je SPH.

Sindikat ističe da je procjena je li spomenuto okupljanje trebalo prekinuti isključivo u domeni odgovornosti policijskog službenika. U takvim okolnostima građani moraju trenutno poslušati i izvršiti nalog policajca, a u slučaju da smatraju kako su im narušena prava, uvijek mogu podnijeti pritužbu sukladno Zakonu o policiji. ''U ovom slučaju nema mjesta prepirci i objašnjavanju s policajcem'', ističe SPH.

Sindikat također ispriku Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, koja kaže da je policajac postupio neprimjereno i nanio štetu ugledu policije, ocjenjuje kao preuranjenu.

''Jasno nam je kako u ovim teškim okolnostima emocije mogu biti izrazitije naglašene, no situaciju ne treba voditi prema eksalaciji već prema smirenom postupanju u svim situacijama kada je to moguće, radi zdravlja svih nas'', zaključuje SPH.

PU splitsko-dalmatinska priopćila je u srijedu da se jedan njezin pripadnik tijekom postupanja i izdavanja upozorenja okupljenim predstavnicima medija obratio ''bespotrebno povišenim tonom, pokazujući vlastiti nedostatak taktičnosti i pristojnosti koja je potrebna u svakom obraćanju i postupanju''.

''Radilo se o njegovoj osobnoj pogrešnoj procjeni. Budući da nije postojala nikakva realna i neodgodiva potreba da tijekom obavljanja poslova ometa rad televizijske ekipe, PU splistko-dalmatinska se ispričava novinarksoj ekipi HTV-a i novinarki Ivani Šilović'', navodi splitska policija.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum