ZAGREB

Simpozij: Važno je inkluzivno zapošljavanje osoba s invaliditetom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dvodnevni 27. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem, otvoren je u ponedjeljak u Zagrebu,  a neke od glavnih tema su iz područja rada i inkluzivnog zapošljavanja te vještačenja osoba s invaliditetom.

Organizator je Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), a suorganizator Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Predsjednica SOIH-a Marica Mirić istaknula je kako sudionici skupa žele osvijestili teškoće s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom i javnost potaknuli da promišlja o novim idejama, a važna tema je zapošljavanje.

Razvoj socijalnih vještina, obrazovanje, rad i zapošljavanje prioritetna područja

"Stremimo inkluzivnom zapošljavanju - da se osobe s invaliditetom zapošljavaju na otvorenom tržištu rada, da budu zaposlene; ne u zaštitnim i integrativnim radionicama, nego da na tržištu rada pokažu svoje mogućnosti, sposobnosti i kapacitete", rekla je Mirić.

Dodala je da su kroz proteklu godinu uočili kako nije dobro razvijen sustav rane intervencije, da zahtjevan proces deinstitucionalizacije ide sporo, ali i da osobe s invaliditetom ne razumiju sve modele vezane za vještačenje, poticaje i zapošljavanje. 

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak naglasila je da su razvoj socijalnih vještina, obrazovanje, rad i zapošljavanje prioritetna područja koja osiguravaju uključenost osoba s invaliditetom u život zajednice.

Kaže kako je cijelo društvo zaduženo da se Konvencija o pravima osoba s invaliditetom provodi svakodnevno i da su najveći neprijatelj negativni stavovi i predrasude. 

Osobe s invaliditetom ne smije se gurati da budu socijalni slučajevi, već ih treba poticati da se obrazuju i prepoznaju svoje sposobnosti, istaknula je Slošnjak.

Ministarstvo naglasak stavlja na izvaninstitucijske usluge, obrazovanju, zapošljavanju

Savjetnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Zvjezdana Bogdanović, predstavila je Akcijski plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2024., rekavši kako je naglasak stavljen na izvaninstitucijske usluge, širenje mreže usluga te uvođenje inovativnih usluga koje do sada Hrvatska nije imala, poput odmora od skrbi, tzv. respite care.

Naglasak je također i na obrazovanju, zapošljavanju, pristupačnosti i zdravstvenim uslugama.

Ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc, upozorila je na nedostatak stručnjaka u svim segmentima Zavoda, uzrokovan nedostatkom na tržištu rada. 

Tako je, primjerice, kao glavni problem navela nedostatak liječnika koji imaju glavnu ulogu u timu za vještačenje, pogotovo jer je novi zakon donio velik broj novih zahtjeva.

Mobilna aplikacija "Pristupačni Zagreb" 

U Zagrebu živi više od 14,5 posto osoba s invaliditetom i važno je da mogu dobro komunicirati i saznati gdje se mogu kretati, istaknula je pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Marinka Bakula Anđelić, upozorivši kako dosta državnih i starih zgrada nije prilagođeno.

Predstavila je mobilnu aplikaciju "Pristupačni Zagreb" koja je razvijena 2019. godine, a u čijoj se bazi trenutno nalazi oko 2500 objekata iz javnog, privatnog i civilnog sektora, koji su kategorizirani ovisno o razini pristupačnosti, dok je aplikacija sada proširena i na autobusna i tramvajska stajališta te staze za slijepe.

Dvodnevni Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom, na kojem je oko 250 sudionika, održava se 24. i 25.  listopada pod pokroviteljstvom predsjednika RH, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Grada Zagreba. Glavni ciljevi i teme su promocija održive i uključive Hrvatske, zeleni pristup i digitalizaciju, žene s invaliditetom te mladi. 

Na početku skupa održana je komemoracija za predsjednika SOIH-a Zorislava Bobuša koji je umro u srpnju ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum