ZAGREB

Sabor počeo redovno jesensko zasjedanje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Odavanjem počasti domovini, izvođenjem himne Lijepa naša, u srijedu je počelo redovito, jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora. 

Minutom šutnje, Sabor se prisjetio svih preminulih zastupnika, svih branitelje i svih koji su svoj život dali za domovinu.

Jesensko zasjedanje i prva redovna sjednica novog, 10. saborskog saziva počela je uobičajenim ''aktualnim prijepodnevom" na kojemu će 41 zastupnik postavljati pitanje premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima.

Ždrijeb je odlučio da će to prvi učiniti zastupnik stranke Fokus Dario Zurovec, posljednji, 41., HDZ-ov veteran Josip Đakić.

Zbog pandemije koronavirusa, Sabor provodi stroge mjere zaštite, no aktualno prijepodne održava se na uobičajen način, jedina je razlika što zastupnici koji ne postavljaju pitanja ne sjede u Sabornici, a oni koji su u njoj moraju imati maske.

Naime, jedna od mjera zaštite, dogovorena na saborskom Predsjedništvu, je da u Sabornici, zbog održavanja propisane udaljenosti, sjedi najviše 41 zastupnik plus predsjedavajući.

Planirano je da Sabor radi četiri tjedna, a nakon toga će vidjeti hoće li napraviti stanku ili nastaviti dalje, ovisno o broju zakona.

Prema dnevnom redu koji su danas utvrdili, zastupnike za raspravu čeka 60-ak točaka, većim dijelom se radi o izvješćima, manjim o zakonima.

Novi saborski saziv, konstituiran u srpnju, već je odradio dvije izvanredne sjednice na kojima je potvrdio drugu Vladu premijera Andreja Plenkovića i njen četverogodišnji program te donio Zakon o obnovi Zagreba i njegove okolice od potresa koji ih je pogodio 22. ožujka. 

Redovno zasjedanje Sabora završava 15. prosinca.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini