ZAGREB

Hrvatski sabor u srijedu počinje novu sjednicu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakon kraće stanke, Hrvatski sabor u srijedu nastavlja rad, počinje novu sjednicu, posljednju redovnu u ovoj godini.

Počet će je uobičajenim 'aktualnim prijepodnevom' za kojega će 40 zastupnika propitivati članove Vlade o najaktualnijim političkim, gospodarskim i inim temama.

Ždrijeb je odlučio da će prvi pitanje postaviti Veljko Kajtazi, zastupnik romske nacionalne manjine, posljednja će to učiniti HNS-ova Bernarda Topolko.

Sabor će zasjedati do 13. prosinca, u devet dana plenarnog rada trebao bi raspraviti 90-ak točaka, koliko ih je trenutno u dnevnom redu.

Oštrije kazne za nasilje

Među njima je i paket zakona kojima se pooštravaju kazne za nasilje, ubrzava kazneni postupak i dodatno štite neke profesije poput socijalnih radnika i učitelja, a što bi se osiguralo izmjenama kaznenog te zakona o kaznenom postupku i o zaštiti nasilja u obitelji.

„Sva tri zakona izmijenjena su na tragu politike prevencije i suzbijanja različitih oblika obiteljskog nasilja, čijim smo strašnim slučajevima svjedočili u zadnjih godinu dana“, rekao je Andrej Plenković, predsjednik hrvatske Vlade koja je predložila izmjene tih zakona.

U izradu izmjena, uz pravne stručnjake uključene su bile i brojne udruge koje se bave zaštitom žena i djece od nasilja te različite građanske inicijative.

Vlada predlaže oštrije kazne za nasilje u obitelji, minimalna bi bila jedna godina zatvora, sada je tri mjeseca. Traži i teže kazne kod prijetnje i nametljivog ponašanja prema bliskoj osobi.

 Predlaže da se briše kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka, odnosno da se inkorporira u kazneno djelo silovanja, te traži veće kazne za silovatelje, a ovisno o težini djela, iznosile bi najmanje jednu do 10 godina zatvora.

 Prihvati li Sabor Vladine prijedloge, status službenih osoba dobit će djelatnici socijalne skrbi te učitelji.

 U spomenutom paketu zakona je i prijedlog da se iz kaznenog zakona briše djelo teškoga sramoćenja, koje nije zaživjelo u praksi.

Redovno zasjedanje do 15. prosinca

Sabor bi do sredine prosinca, odnosno do konca redovnog zasjedanja, trebao raspraviti i izvješća o radu niza institucija u prošloj godini te zakone koje su inicirali oporbeni zastupnici i klubovi.

Hrvatski sabor redovito zasjeda dva puta godišnje: između 15. siječnja i 15. srpnja, te između 15. rujna i 15. prosinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater