ZAGREB

Sabor ovaj tjedan raspravlja deset zakona

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Hrvatski sabor u srijedu počinje drugi tjedan svog ovogodišnjeg zasjedanja u kojem će raspraviti ukupno deset zakona, od čega polovicu sutra, a prije rasprave o samim zakonima zastupnici će izreći svoje mišljenje o temama koje drže najaktualnijim.

Sabor će u srijedu raspraviti izmjene Zakona o provedbi uredbi Europske unije iz područja platnog prometa, primjenom jedne od njih u domaćim se bankama očekuje smanjivanje naknada za prekogranična plaćanja u eurima kao posljedica njihovog izjednačavanja s odgovarajućim naknadama za nacionalna plaćanja u kunama.

Raspravit će izmjene Zakona o vodi za ljudsku potrošnju kojima se propisuju parametri koje takva voda mora ispunjavati te izmijene Zakona o obavljanju studentskih poslova kojima se širi  krug studenata koji mogu raditi preko studentskih ugovora. 

Takvu bi mogućnost dobili i strani studenti koji nisu državljani članica Europske unije, studenti pod međunarodnom zaštitom te studenti na razmjeni. 

U Hrvatskoj je trenutno nekoliko stotina studenata kojima bi se tim izmjenama omogućio rad preko studentskog ugovora, precizirala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. 

Sabor će u četvrtak raspravljati o izmjena Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Stroži zakon, između ostalog, predviđa prekršajno kažnjavanje nošenja kapi "fantomki" radi prikrivanja identiteta. Osim za fizičko nasilje i tučnjave, predviđene su i sankcije za oštećivanja imovine prilikom dolaska, trajanja ili povratka sa športskog natjecanja, koje nisu, kao do sad, ograničene iznosom štete od najmanje 60 tisuća kuna. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručuje kako su sve mjere u zakonu usmjerene isključivo prema prekršiteljima, nikako prema navijačkim skupinama. 

Sabor za ovaj tjedan nije predvidio uobičajeno glasovanje petkom.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini