ZAGREB

Sabor o razrješenju i imenovanju članica Komisije za kontrolu javne nabave

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski sabor raspravio je u srijedu Vladin prijedlog razrješenja članica Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Rožike Gužvanj i Karmele Dešković, te imenovanje Jasnice Lozo i ponovno Karmele Dešković na novi mandat.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman obrazložila je prijedlog navodeći kako je je dosadašnjim članicama Državne komisije Rožiki Gužvanj i Karmeli Dešković istekao mandat, pa je Vlada utvrdila prijedlog odluke o imenovanju Jasnice Lozo i Karmele Dešković.

Istaknula je da su imenovanja predložena na temelju stručnosti, profesionalnosti i iskustva kandidatkinja. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave primjer je korektnosti i ispravnosti rada, rekla je Mikuš Žigman.

Opovrgnula je tvrdnje zastupnika Mire Bulja (Most) da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić preko članice Kluba zastupnika svoje Stranke rada i solidarnosti i bivše SDP-ovke Milanke Opačić utječe na rad Komisije u zamjenu za potporu Vladi Andreja Plenkovića.   

Damjan Vucelić (Živi zid) ocijenio je kako javna nabava služi za izvlačenje sredstava kojima HDZ i SDP namiruju stranačke potrebe, te da se godišnje kroz javnu nabavu godišnje izvuče više od 10 milijardi kuna.

Živi zid: Zakoni su napravljeni od kriminalaca za kriminalce

Zaobilazi se Zakon o javnoj nabavi i Komisija za kontrolu postupaka javne nabave, tvrdi Vucelić i optužuje da su zakoni napravljeni od kriminalaca za kriminalce.

Napominje da je Živi zid kazneno prijavio gradonačelnika Bandića zbog netransparentnog odabira izvođača za obnovu dječjih igrališta.

Zastupnici su raspravili i prijedlog izmjena Zakona o slobodnim zonama, kojima se nastoji unaprijediti gospodarsko okruženje za poslovanje slobodnih zona u Hrvatskoj kroz ukidanje obveze plaćanja naknade za koncesiju za njihovo osnivanje.

Zakon se, obrazlaže Vlada, predlaže polazeći s jedne strane od činjenice trajno umanjene atraktivnosti instituta slobodnih zona nakon ulaska RH u EU, a s druge strane od recentnih nepovoljnih tržišnih uvjeta uzrokovanih epidemijom koronavirusa.

Taj se  događaj nije mogao predvidjeti i na koji se nije moglo utjecati, a narušava redovnu gospodarsku aktivnost i prijeti uzrokovati gospodarsku štetu, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Zdenko Lucić.

Kao posljedice koje se očekuju izmjenama zakona naveo je očuvanje gospodarskih aktivnosti tvrtki, korisnika koncesija za osnivanje slobodnih zona i tvrtki, korisnika slobodnih zona te očuvanje radnih mjesta u tim tvrtkama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater