KARLOVAC

Pružiti pomoć ženama koje trpe fizičko, psihičko, seksualno ili ekonomsko nasilje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ženska grupa Korak obilježila je u utorak u Karlovcu, u spomen na tri ubijene žene u sudu u Zagrebu, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ističući kako se javnost treba upozoriti da pomoć društva trebaju sve žene koje trpe fizičko, psihičko, seksualno ili ekonomsko nasilje.

Ove je godine 22. rujna posvećen gluhim i nagluhim ženama s porukom da nije prihvatljivo zanemarivanje njihovih potreba, toleriranje spolnog uznemiravanja i silovanja tih žena te uskraćivanje informacija koje im važne ili manipuliranje okoline njima.

"Puštanjem 100 crnih balona u zrak, za više od 100 žena ubijenih u Hrvatskoj u proteklih pet godina od partnera, šaljemo poruku da nažalost rješavanje problema nasilja u društvu nije prioritet, a to mora postati. Kada žena prijavi nasilje, sve dugo traje, a u Hrvatskoj je samo sedam tajnih skloništa za žene žrtve nasilja, a ne 19, kako se govori, jer se poistovjećuju skloništa za žene žrtve nasilja s domovima za odrasle”, rekla je predsjednica Koraka Mirjana Duduković. 

Sudstvo je, ocijenila je, jako sporo, žena uvijek mora dokazivati da je žrtva i došlo je vrijeme da se procesi zaštite ubrzaju i da nasilja ne bude, pogotovo ne smrtovnica zbog ubojstva žena, poput onog u Cetingradu ovog ljeta, kada je sud mužu zabranio prilaziti žrtvi, ali to nitko ne kontrolira, a onaj tko mjeru donosi treba je i kontrolirati.

“Krivi smo za to ubojstvo svi, svi mi koji nismo pružili zaštitu toj ženi i toj djeci”, rekla je Duduković i dodala da, osim nje, ove godine još četiri žene ubili njihovi partneri. Od ukupno 24 ubojstva u Hrvatskoj pet se odnosi na žene koje su ubili muževi.

Duduković je istaknula kako je važno spriječiti nasilje nad ženama i zbog djece koja se, odrastajući u nasilju, odgajaju kao budući nasilnici jer ne nauče i ne znaju drugačije.

U porastu je i seksualno zlostavljanje, a sve je veći problem i ekonomsko zlostavljanje, bilo da žene ovise o prihodima muževa, bilo da im moraju polagati račune na što su potrošile novac, do najmanje sitnice, makar to bio i slatkiš za djecu. Pritom treba znati, upozoreno je, da su rijetki slučajevi da psihičko, ekonomsko i seksualno nasilje ne završi i fizičkim nasiljem.

U ime Zajednice saveza osoba s invaliditetom Gordana Jurković je rekla da je ove godine ovaj dan iskorišten za akciju “Stop nasilju nad gluhim ženama” jer, unatoč pomacima, još ima mnogo neprepoznatih oblika nasilja nad ženama. Dok se ne osvijesti, neće se ni rješavati problem verbalnoga, psihičkog i ekonomskog nasilja nad ženama.

“Sve vrste invaliditeta su teške, društvo treba učiniti sve da se omogući obrazovanje i zapošljavanje invalidnih osoba, pa tako i gluhih i nagluhih djevojčica, djevojaka i žena", rekla je Jurković i dodala kako zbog tog hendikepa često ostaju u kući i kao izbor imaju samo kućanske poslove, a u pandemiji se pokazalo da ih to dovodi u posebno tešku situaciju.

Vrlo malo ljudi zna znakovni jezik, nošenje maski otežava gluhim osobama čitanje s usana i to sve, istaknula je Jurković, dodatno otežava položaj gluhih žena. Dodala je kako treba poslati poruku službama i ljudima općenito da je nužna njihova strpljivost, blaga gestikulacija te razumijevanje da nije prihvatljivo zanemarivanje, diskriminacija i nasilje nad tim ženama, posebno u seoskim sredinama.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum