EK PRIJETI PROIZVOĐAČIMA

PROPADA PLAN CIJEPLJENJA U HRVATSKOJ? Nakon Pfizera, problemi i AstraZenecom. Osim što cjepivo još nije registrirano u EU-u, bit će isporučeno MANJE OD POLA PLANIRANIH DOZA!

| Autor: Glas Istre
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Plan cijepljenja, prema kojem bi se do svibnja procijepilo 70 posto stanovništva, po svemu sudeći neće biti izvršen, javlja Jutarnji.

Naime, nakon što je Pfizer smanjio isporuku dogovorenih doza cjepiva za 30 posto, novi problemi stižu od najveće hrvatske uzdanice, tvrtke AstraZeneca. Upravo od njih naručili smo najveće količine cjepiva, i to čak 2,7 milijuna doza, no iz te kompanije stigao je nov udarac: isporuka doza za prvi kvartal bit će svima u EU za 60 posto manja nego što su obećali.

Glasnogovornik AstraZenece rekao je da početne isporuke cjepiva Europskoj uniji, koje tvrtka razvija sa Sveučilištem u Oxfordu, neće dostići ciljane količine zbog zastoja u proizvodnji.

- Početne količine bit će manje od prvotno predviđenih zbog smanjene proizvodnje u tvornici unutar našeg europskog lanca opskrbe. Početak isporuke planiramo za 15. veljače - rekao je glasnogovornik.

Jutarnji navodi da je, pozivajući se na visoki izvor u EU-u, Reuters prenio da bi od 80 milijuna dogovorenih doza za prvi kvartal 2021. AstraZeneca mogla isporučiti tek 31 milijun.

Sve su glasnije spekulacije da nije problem u proizvodnji, odnosno prilagodbi cjepiva novim, mutiranim sojevima, nego u tome da je AstraZeneca, čije se cjepivo već naveliko koristi u Velikoj Britaniji, prodala doze trećim zemljama kao kaznu Europskoj uniji, jer Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila njihovo cjepivo i neće to učiniti do 29. siječnja. EMA je prije toga odobrila Pfizerovo i Modernino cjepivo, iako je AstraZenecino mnogo jeftinije i čuva se na sobnoj temperaturi, zbog čega je transport i skladištenje neusporedivo jednostavnije od onoga potrebnog za Pfizerovo cjepivo. Jutarnji neslužbeno doznaje da je Europska komisija prijetila proizvođaču i inspekcijama.

- Činjenica je da su do sada sve farmaceutske kuće koje imaju cjepivo mijenjale brojeve doza i datume isporuka. Što se AstraZenece tiče, mi imamo samo plan napravljen još u listopadu, kad se očekivalo da će njihovo cjepivo biti ranije odobreno, u kojem stoji da će nam još u prosincu 2020. dostaviti 225 tisuća dozau. No, cjepivo još nije registrirano, kazao je Capak za Jutarnji. Svi građani koji su primili prvu dozu cjepiva Moderne i Pfizera, napominje, primit će i drugu, a daljnji tijekom cijepljenja ovisi o isporukama.

Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je da novonastala situacija s usporavanjem isporuke cjepiva našoj i svim državama EU nije dobra vijest i da će to sigurno utjecati na planiranu dinamiku cijepljenja.

- Plan cijepljenja u Hrvatskoj temeljen je na najavljenim tjednim količinama isporuka, ponajprije Pfizer/BioNTech cjepiva koje je prvo registrirano, a potom i tvrtke Moderna. Sada ćemo planove morati uskladiti s aktualnim tijekovima isporuka. Očito je da će u prvom kvartalu biti manje isporučeno cjepiva od očekivanog, kazao je Beroš za Jutarnji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini