"Pretplatnik":

Preobrazba HRT-a iz državnog medija u javni servis je još daleko od realizacije

| Autor: Hina
Darko JELINEK

Udruga obveznika RTV pristojbe "Pretplatnik", uoči najavljenog usvajanja godišnjih izvještaja o radu Hrvatske radiotelevizije (HRT) i njezinih tijela u Hrvatskom saboru, u srijedu se oglasila priopćenjem u kojem se ističe kako je "proklamirana namjera preobrazbe HRT-a iz državnog medija u istinski javni medijski servis, nažalost, još daleko od realizacije".

Štoviše, ne ostvaruje se temeljna odredba Zakona o HRT-u po kojoj je HRT "u obavljanju svoje djelatnosti neovisan o bilo kakvom političkom utjecaju i pritiscima promicatelja komercijalnih interesa", ističu u udruzi Pretplatnik te dodaju kako se nastavlja programsko i poslovno stagniranje HRT-a.

Naglašavaju i kako je zbog toga urgentna potreba donošenja novog Zakona o HRT-u, koji će po svim svojim odredbama dosljedno zajamčiti poštivanje načela neovisnosti HRT-a kao javnog medija, a što važeći Zakon, kako ocjenjuju, očito ne jamči.

U Pretplatniku ističu i kako je potpuno neprihvatljiva praksa, uspostavljena donošenjem važećeg Zakona o HRT-u, po kojoj Hrvatski sabor o programu i poslovanju javnog medijskog servisa raspravlja u sklopu tri razdvojene točke i to po odvojenim izvješćima tri tijela HRT-a - Glavnog ravnatelja, Programskog vijeća i Nadzornog odbora i to u pravilu dvije ili čak tri godine nakon isteka poslovne godine na koju se ta izvješća odnose.

"Ta su izvješća nedostupna hrvatskoj javnosti sve dok zakašnjelo ne uđu u saborsku proceduru, što također nije prihvatljivo", ističu te dodaju kako se na dnevnom redu aktualne sjednice Sabora sada nalaze izvješće o poslovanju HRT za 2016. i 2017. koje podnosi glavni ravnatelj HRT-a te izvješće o radu Programskog vijeća i Nadzornog odbora (NO) u 2017.

Upravo za to izvješće NO u Pretplatniku ističu kako ga podnosi sam HRT što je "sukob interesa, jer nadzirani ne može sam sebe nadzirati".

"Udruga Pretplatnik smatra da se treba prekinuti s praksom odvojena tri izvješća te da novim Zakonom o HRT-u treba utvrditi da sva tri tijela HRT-a Hrvatskom saboru jednom godišnje dostavljaju jedno, objedinjeno, izvješće poput velike većine ostalih članica Europske radiodifuzne unije (EBU)", ističu u Pretplatniku.

"HRT bi, stoga, na svojoj web stranici morao puno urednije, preglednije i sustavnije objaviti sva izvješća o radu i poslovanju najmanje za deset proteklih godina. Svi podaci, uključujući i one o tekućem poslovanju HRT-a, kao i o donositeljima tih odluka, po novom bi Zakonu morali postati posve dostupni javnosti. Kao krajnji rok za izradu objedinjenog izvješća i njegovu dostavu Hrvatskom saboru predlaže se postojeći zakonski rok za revidiranje godišnjih financijskih izvještaja - odnosno 30. lipnja tekuće godine za proteklu godinu", ističu u Pretplatniku.

"Udruga Pretplatnik zbog svega navedenog poziva nositelje izvršne i zakonodavne vlasti da predano i ustrajno rade na jačanja programske i poslovne neovisnosti HRT-a i njegovom nužnom transformiranju u javni medijski servis, čemu bi morale doprinijeti najavljene izmjene i dopune Zakona o HRT-u", zaključuje se u priopćenju Pretplatnika.

Udruga Pretplatnik kojoj je cilj pratiti odluke i rad uprave HRT-a osnovana je krajem 2015. Predsjednica udruge je Nada Zgrabljić-Rotar, bivša predsjednica Programskog vijeća HRT-a i profesorica na studijima novinarstva i medija, potpredsjednici su Renato Matić i bivši ravnatelj Hine Mirko Bolfek, a tajnik je bivši član Nadzornog odbora HRT-a Dražen Rajković.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum