ZAGREB

Predstavljena knjiga „Svijet bez granica“, Srđana Kerima i Danka Plevnika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjiga „Svijet bez granica“, svojevrsna biografija sjevernomakedonskog diplomate Srđana Kerima ispričana kroz intervju s publicistom Dankom Plevnikom, predstavljena je u srijedu navečer u Zagrebu.

Autor Plevnik je kazao da je imao cilj napraviti integralnu biografiju bez mehaničkog nizanja činjenica i hvalisanja čovjeka koji je daleko ispred svog vremena.

Tome u prilog kazao je da je Kerim očevidac nestanka Jugoslavije i sudionik nastanka Sjeverne Makedonije, predsjednik 62. zasjedanja Opće skupštine UN-a i da je prvi uveo klimatske promjene kao neodgodiv globalni prioritet u agendu UN. Član je niza međunarodnih znanstvenih i stručnih institucija, te je živio kao čovjek kojem je svijet premalen, kazao je Plevnik.

Razgovore za knjigu u izdanju Frakture iz Zagreba, vodili su od jeseni 2019. do jeseni 2020, praćene pandemijom i zdravstvenim problemima sugovornika.

Kerimov kolega Mate Granić ocijenio je da se radi o vrijednoj, posebnoj i neobičnoj knjizi, autobiografskoj i memoarskoj, koja pokazuje da se ne može odvojiti privatni život i diplomacija.

Analizirajući sadržaj intervjua koji se izlaže na malo više od 400 stranica, Vesna Pusić je uočila nekoliko točaka na kojima počiva građa, među kojima su ključna uloga građanska klasa, kraj Jugoslavije, diplomatsko-analitički pristup stvarnosti, osobni Kerimov život i pogled u budućnost.

Kod Kerima se vidi kako je malobrojna građanska klasa posljednje stoljeće i pol nositelj napretka i razvoja jugoistočne Europe od Beča do Istanbula, prostora na granicama carstava, klasa stalno okrenuta multilateralizmu a ne bipolarnom svijetu, kazala je Vesna Pusić i dodala da je Kerim jasno pokazao da je kraj Jugoslavije nastupio jer ju je „Milošević dokrajčio“.

Podržala je Kerimov pristup koji kaže da je ključne nacionalne interese nemoguće sagledati nego kao dio globalnih tema, počevši od klimatskih promjena i izbjegličkih kriza, te da ih je moguće riješiti samo zajedničkom politikom.

Srđan Kerim je kazao da je ovo njegova treća knjiga objavljena na hrvatskom jeziku, ali prva koja je napisana na hrvatskom jeziku. Naglasio je da pogledi na međunarodnu politiku počivaju na nizu snažnih paradoksa.

Devedesetih je rečeno da je završio hladni rat i da nema više Istoka i Zapada. Nije točno, Zapad su i danas SAD i EU, a Istok Rusija i Kina, to se jasno vidi, kazao je.

Rečeno je nema više ideologije, da je umro komunizam. A tko vodi Kinu? KP Kine sa 87 milijuna članova, odgovorio je na svoje pitanje.

Također, primijetio je da je u politici od demografije „napravljen takav bauk“, a da se zaboravilo da su najveći valovi migracija u povijesti išli od Europe prema Americi i unutar same Europe.

Kerim također ističe da se globalizacija pogrešno smatra konceptom. To je, po njemu, proces koji nitko nije izmislio, nego je izrastao na informacijskim i komunikacijskim tehnologijama.

Veličanstven je osjećaj da pripadaš našem lijepom planetu i ta pripadnost se pretvara u osjećaj „odgovornosti za cjelinu, a ne samo za svoje“, kazao je i pozvao sve da posvete malo više pažnje svijetu bez granica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater