OGROMAN KORAK

PREDSJEDNIK UDRUGE UGOSTITELJA ISTRE I KVARNERA ZADOVOLJAN SASTANKOM U MINISTARSTVU TURIZMA Vedran Jakominić: Velika je stvar što smo s ministricom Brnjac razgovarali o našoj budućnosti

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
CROPIX

CROPIX


Ogroman korak naprijed i kvalitetan početak dijaloga. Tako je predsjednik Udruge ugostitelja Istre i Kvarnera Vedran Jakominić komentirao jučerašnji sastanak koji su predstavnici udruge imali u Ministarstvu turizma.

 "Na temu problema koji u novonastalim okolnostima muče ugostitelje mi smo kao udruga pokušavali komunicirati sa svim granama vlasti, te mi je izuzetno drago da se Ministarstvo turizma, kao naše resorno ministarstvo, odazvalo na naše pozive i organiziralo sastanak na kojem smo razgovarali s ministricom Nikolinom Brnjac i njezinim suradnicima. Radi se o tome da je u tijeku izrada Nacionalne strategije, te u sklopu nje i sektorske strategije za razvoj turizma. Kako mi dolazimo s prostora Istre i Kvarnera onda je pokrenut razgovor s nama, a vjerojatno će ministrica zvati na konzultacije i Ceh istarskih ugostitelja, zbog toga što se kod nas najdalje otišlo u povezivanju proizvodnje i turizma. Vjerujem da su ovi razgovori početak, nadam se, duge suradnje, kako bismo zajednički malo presložili stvari. S mjerama koje je donijela Vlada za pomoć poduzetnicima i našim akutnim problemima jesmo gdje jesmo.

Ne mogu reći da smo u potpunosti zadovoljni, jer nešto se dešava, ali ja osobno smatram da je to "to little, to late", odnosno premalo i prekasno za ovu situaciju. Međutim nadam se da će kad se malo ta epidemija bude smanjivala i kad se presloži proračun, ta pomoć biti puno, puno hrabrija. Sad u ovom trenutku mogu reći da je za nas velika stvar što smo s ministricom ipak razgovarali o budućnosti. Prezentirao sam i sektorske probleme koje imamo i kojih ima puno, te se nadam da ćemo početi raditi na njima", nakon sastanka s ministricom turizma kazao nam je predsjednik Udruge ugostitelja Istre i Kvarnera Vedran Jakominić.

Posebno je u ministarstvu turizma predstavio projekt "Pet kravata" koji predviđa da hrvatski proizvodi i obrada hrane te uređenje prostora hrvatskim namještajem i dizajnom budu kriteriji koje restorani moraju ispunjavati da bi dobili tu oznaku. Taj model, kaže Jakominić, na najbolji način opisuje ono što ugostitelji Istre rade i što su napravili u zadnjih 20 godina, a to je, kazao je, da se turizam koristi kao zamašnjak ekonomije, a ne da joj bude teret.

"Dvadeset posto BDP-a kojeg ostvarujemo kroz turizam često se percipira kao nešto loše, međutim ja smatram da je to prilika. Turizam je zapravo skriveni izvoz budući da Nijemac ili neki drugi gost dolazi nama i mi mu možemo servirati naše proizvode kod nas kući, bez troška prometa. Mislim da je to jedinstvena prilika da se turizam koristi kao zamašnjak cijeloj ekonomiji i da bi se dugoročno sveo na 5 posto BDP-a, ali ne tako se turizam uruši, već tako da jačamo druge grane", kaže Jakominić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter